Consultori mèdic

Contingut publicitari

P. Des de fa un parell d'anys, quan vaig a la platja, em surten al pit unes petites taques vermelles que piquen.

R. Pel que comenteu sembla un quadre d’urticària solar que generalment afecta el tòrax i el tors, encara que també pot produir-se en altres parts del cos. És una entitat relativament freqüent en adults. El meu consell és que consulteu el dermatòleg i, mentrestant, apliqueu el sentit comú: no exposeu directament al sol aquestes parts (almenys sense protecció solar important), i utilitzeu samarretes de cotó encara que sigueu a la platja.

P. Quins medicaments hi ha per deixar de fumar?

R. En molts centres de salut hi ha especialistes en aquest tema i actualment hi ha diverses estratègies. Al meu entendre, tot i que no en sóc un expert, els més interessants són els fàrmacs que actuen sobre els receptors de la nicotina, que redueixen la sensació d'abstinència. Un altre grup serien fàrmacs antidepressius que simulen els efectes de la nicotina i la substitueixen, com pegats, xiclets o cigarrets electrònics. En tot cas, el més important, com gairebé tot a la vida, és la motivació i consultar experts que puguin ajudar-nos a decidir quina estratègia és la que més ens convé.

P. El tractament de la hipertensió, encara que estigui controlada, ha de ser per sempre?

R. Tot i que alguna vegada ja he contestat a preguntes similars, vista la freqüència de la pregunta, reitero: quan es diagnostica una hipertensió i se segueixen les pautes adequades –en les lleus, sense altres factors de risc, es recomana seguir una dieta sana, fer exercici i mirar de reduir pes–, un cop s'estableix un tractament és habitual mantenir-lo.

P. A quina edat és convenient fer-se una densitometria?

R. No hi ha cap edat establerta al respecte. De fet, si no se sospita una osteoporosi no s'acostumen a fer densitometries. En casos d'osteoporosi confirmades i en tractament sí que s'acostumen a fer controls per observar canvis en la qualitat dels ossos.

 

ACTIVITA. C. Joan Prim, 136. Granollers

Tel. 93 840 17 02 | www.activita.cat

Les consultes es poden adreçar a: info@activita.cat

Edicions locals