El Programa OIL Vallès Oriental 4.0 tanca amb un 66% d'insercions, majoritàriament dones

Balanç de dos anys del programa comarcal de suport a les empreses del sector del metall, l'automoció i la logística vinculada

Aparador

Jordi Manils, conseller de Promoció Econòmica; Óscar Sierra, diputat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació; les tècniques Maria Antònia Garcia i Anna Laia Canela, i l'empresari Ferran Marco
Jordi Manils, conseller de Promoció Econòmica; Óscar Sierra, diputat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació; les tècniques Maria Antònia Garcia i Anna Laia Canela, i l'empresari Ferran Marco

Impulsat pel Consell Comarcal i amb el suport de la Diputació, el programa ha comptat amb la participació d'una vintena d'ajuntaments, a més dels sindicats CCOO i UGT, i de les patronals Pimec, UEI i AIBV. Dels 92 alumnes que han pres part en el programa OIL Vallès Oriental 4.0, un 66% han trobat feina, el 46% dels quals en els sectors objecte del programa. El 52% d'aquestes insercions han estat dones. La tipologia de contracte ha estat majoritàriament temporal (94%) amb una mitjana de 3,8 mesos de durada i un màxim de sis mesos. En el marc del programa s'han dut a terme 9 accions formatives, que es tradueixen en 1.050 hores lectives.

Dilluns va tenir lloc en format webinar l'acte de cloenda de la tercera edició del programa, liderat pel Consell Comarcal, i que té com a objectiu fomentar la competitivitat de la indústria a la comarca en els sectors del metall, l'automoció i empreses de la seva cadena de valor. Els i les participants han puntuat les formacions amb una nota de 8,8 sobre 10.

L'acte, que va servir per fer balanç de les principals actuacions realitzades en aquests dos anys, va comptar amb les intervencions del diputat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, i del conseller comarcal de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils. Sierra mostrava la seva satisfacció pels assoliments del programa, que "ha generat llocs de treball de qualitat i futur. Ara més que mai són necessaris programes així", rubricava. "Existeix un consens sobre els efectes negatius d’un model productiu excessivament decantat cap al sector financer o serveis".

S'ha posat l'accent en les dones, en despertar vocacions industrials en la gent jove, i en dotar d'eines i coneixement a les empreses

Manils posava en relleu que les accions de l'OIL han afavorit la "transformació digital, clau per assegurar la permanència de les empreses, millorar la presa de decisions i la capacitat de resposta, adaptar-se a les exigències del mercat i l'estalvi de costos" i destacava les línies centrades en "despertar vocacions per garantir el relleu generacional" i la mirada cap a les dones "perquè la tecnologia no entén de gèneres".
Les accions s'han centrat a promoure la qualificació professional i les competències de la població activa de la comarca per via de propostes formatives; actuacions específiques a 15 empreses per afavorir la transformació digital (amb l'assessorament d'Eurecat); despertar vocacions industrials, i oferir una mirada específica a la incorporació de la dona i els i les joves a la indústria.

Durant la presentació van exposar la seva experiència Miguel Ángel Arza, que va seguir el curs de soldador traçador i es va incorporar a Jansa Metal (la Roca) o Cristina Asensio, que en només sis mesos va passar a ser encarregada d'equip a Plasticband (Granollers) i ara n'és l'única dona. També van coincidir a destacar l'èxit del programa, des de l'àmbit institucional, Gemma Gallardo, tècnica d'ocupació a l'Ajuntament de la Roca, i en l'empresarial, Ferran Marco, director general d'Hidralair (Vilanova del Vallès). Íngrid Falqués, jove que va donar el seu testimoni en una actuació organitzada pel programa en el marc de la Fira Guia't de 2019, qui esperonava les noies, en aquest acte cloenda, a lluitar pel seu somni: "Podem fer robòtica i mecànica i ser molt bones", deia.

Entitats participants
El programa OIL-Vallès Oriental 4.0 ha estat possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona (un dels 16 OIL que finança arreu del territori) i al cofinançament del Consell Comarcal del Vallès Oriental i dels ajuntaments de les Franqueses del Vallès, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del Vallès, Cardedeu, la Llagosta, Caldes de Montbui, la Garriga, Llinars del Vallès, Montmeló, la Roca del Vallès, Martorelles, Vilanova del Vallès; la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals Unió Empresarial Intersectorial, Pimec i Agrupació d'Industrials del Baix Vallès. El programa  també ha estat possible gràcies a l'espai de concertació territorial Taula Vallès Oriental Avança.

Edicions locals