L’asfixiant petja onírica del nazisme

CRÍTICA LITERÀRIA / 'El Tercer Reich dels somnis' o com el règim de Hitler va impactar en el subconscient dels alemanys en el període d'entreguerres

Cultura, Aparador

Ramon Torrents

'El Tercer Reich dels somnis'
Charlotte Beradt
Traducció d’Anna Punsoda
Ara Llibres (Sèrie H)
Preu: 17,90 €

El nacionalsocialisme va tenir la capacitat de penetrar en tots els àmbits de la societat. També va ser permeable al pervers i persistent missatge de l’odi l'esfera més íntima i infranquejable de l'individu: el món oníric. Així ho constata el curós recull de somnis que va fer la periodista alemanya Charlotte Beradt gràcies a guanyar-se la confiança de centenars de testimonis en plena dictadura hitleriana. El treball de camp de Beradt va permetre establir un retrat fidedigne de com va impactar el Tercer Reich en la psique de la ciutadania. I de com el nazisme va esdevenir protagonista del subconscient dels seus coetanis. Aquella fastuosa i tentacular maquinària de propaganda de Goebbels va tenir l’habilitat d'escolar-se fins i tot entre els llençols. I com és sabut, el somni de la raó genera monstres.

En un arriscat i necessari exercici de memòria oral, Beradt va recopilar el record fresc d'amics i coneguts, jueus o no, des de l’ascens al poder de Hitler fins a l’any 1939, a les portes de la Segona Guerra Mundial, quan ella va fugir als EUA. En els somnis hi apareixen delacions inversemblants, absurdes prohibicions i flirtejos amb el mal –que fàcil era tot si un/a era reconegut/da com a igual per la comunitat de sang, la Volksgemeinschaft–. I la constatació que els més ferms opositors al règim mantenien la seva actitud resistent més enllà de l'estat de vigília.
 
Així justificava l’autora la importància de furgar en el record dels somnis: "Quan algú s’asseu i es posa a escriure un dietari, ho fa amb intenció, i quan escriu dona forma al text, aclareix uns aspectes i n’enterboleix uns altres. En canvi, els somnis d’aquest tipus, en certa manera com si fossin dietaris nocturns, semblava que registraven minuciosament l’efecte dels esdeveniments polítics exteriors a l’interior dels homes com un sismògraf, perquè provenia d’una activitat psíquica involuntària. D’aquesta manera, les imatges dels somnis podrien ajudar-nos a donar significat a l’estructura d’una realitat que precisament es disposava a convertir-se en un malson”.  Amb tot, l’autora mantenia la prevenció que les descripcions d’alguns testimonis podien haver estat “retocats de manera conscient o inconscient” pels entrevistats. Però, en qualsevol cas, són testimonis d’una vàlua i cruesa que glacen la sang.
 
La narrativa, entre d’altres, de Hans Fallada (autor Llop entre llops i Sol a Berlín), ofereix una aproximació tangible a l’ambient opressiu i angoixant del període d’entreguerres. El Diccionario crítico de mitos y símbolos del nazismo de Rosa Sala Rose, permet conèixer la cosmovisió del règim nazi i la seva aspiració a crear un nou món a partir de la regulació omnipresent de tots els àmbits de la vida quotidiana. L’obra de Charlotte Beradt, ara traduïda al català, completa un (possible) tríptic que facilita entendre què sentien els habitants de l’Alemanya immediatament anterior a l’esclat de la Segona Guerra Mundial i la voluntat holística nacionalsocialista. Una obra original, esfereïdora i imprescindible.

Edicions locals