De lluny i tant de la vora alhora

CRÍTICA LITERÀRIA / Marc Cerrudo Boada debuta amb la brillant i coral 'Lluny vol dir mai més', premi Roc Boronat

Cultura, Aparador

Ramon Torrents

‘Lluny vol dir mai més’
Marc Cerrudo Boada
(Premi Roc Boronat)
Amsterdam
Preu: 18 €
 
L’opera prima de l'egarenc Marc Cerrudo Boada, guanyadora del premi Roc Boronat, és un originalíssim exercici de surrealisme tragicòmic que ens endinsa en 24 hores crucials d'un personatge que ha estat víctima d'un episodi fatal i traumàtic. L’autor descabdella de manera coral què ha marcat a foc roent l'existència del protagonista a partir dels testimonis gairebé omniscients d’éssers animats i inanimats que permeten aflorar engruna a engruna una trama ordida amb intel·ligència, sarcasme i aforismes lapidaris que ben bé per ells mateixos ja mereixerien l’edició d’una obra.
 
Ens parlen persones, animals, objectes, recursos estilístics i estats d’ànim. Hi diuen la seva, entre d'altres, un monstre que habita sota el seu llit, la portera de l'edifici on viu, una barricada, una senyal d'Stop, un gat de carrer, un conductor de bús i la tardor. Infinitud de veus que meticulosament agafen cadascuna el relleu de l’anterior per reseguir el transitar tèrbol i tortuós del jove. Ell, profundament colpit, amb una evident coixesa i solcat per cicratius que li cisellen el rostre, és l'objecte de totes les mirades però mai pren la paraula. No és necessari. El veiem, l'entenem, l'acompanyem i pressentim el seu dolor per l'absència a través dels altres, del context, d'una escenografia llaurada amb precisió seductora, una trama que combina humor, comèdia, drama i sàtira amb resultats notables.
 
La targeta de presentació de Marc Cerrudo no podia ser més prometedora. Una obra mordaç, intel·ligent i sensible. Anem fent lloc doncs en el pavelló d'insignes novel·listes en llengua catalana a un talent de present a qui augurem molt de futur.

Edicions locals