Alías al país de les meravelles
CRÍTICA LITERÀRIA / El corresponsal de TV3 Manel Alías dibuixa la complexitat del paisatge humà rus a 'Rússia, l'escenari més gran del món'
'Rússia, l'escenari més gran del món'
Manel Alías
Ara Llibres
Col·lecció Pausa
Preu: 21,90 €
El país de les meravelles i de les tenebres. De la tenacitat i la solidaritat. De l'horror i de l'abnegació. Terra immensa de contrastos, de fredor hieràtica i humor desbordant, messiànica i mansoia, però indomable si qui la pretén sotmetre no hi ha estat convidat, un invasor que sempre queda frenat per la gèlida climatologia i per la irreductibilitat de la seva estoica població.
Un país inabastable que, malauradament, torna a tenir al damunt els ulls del mon per la sagnant invasió d'Ucraïna. El llibre del corresponsal i periodista Manel Alías és un tapís de persones singulars que ens ofereix tanta llum com nous interrogants, un exercici que ens aproxima peça a peça a besllumar, intuir, el dibuix d'aquest enorme trencaclosques humà de 17 milions de quilòmetres quadrats.
El testimoni d'Alías, que va acceptar gairebé per atzar la primera corresponsalia de la Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio a Rússia, no escatima detalls personals ni amaga la fascinació que li reporta conèixer ni que sigui a petits bocins, el tarannà rus i, per extensió, aquest gegantí tros de món que recús Euràsia.
Una mirada inicialment distant, encuriosida, amb voluntat antropològica que, com les neus de la taigà amb l'arribada de l'estiu, s'ha anat fonent per mimetitzar-te en el paisatge. Fins al punt d'arrelar-s'hi i fer-hi vida. "Els pobles, les ciutats, els països són el resultat del diàleg que mantenen amb nosaltres. I en la meva conversa amb Rússia, al principi, jo quedava mut. Els seus enunciats històrics m'aclaparaven fins a anul·lar-me", reconeix Alias.
Els grans escenaris de la història al país dels tsars i els bolxevics, de Lenin i Stalin, de Tolstoi i Dostoievski, de Iuri Gagarin i Valentina Tereixkova, de Pussy Riot i Kaspárov, de la KGB i de l'Anna Politkóskaia, del Kremlin i de Sibèria, de Gorbatxov i de Putin, prenen un nou significat per a Alias, que suma a la família berguedana una família russa. I, a través del testimoni de nens espanyols acollits per la URSS fugint del franquisme, l'autor constata certes similituds entre Catalunya i el seu destí professional des de 2014: "[...] Moscou i Barcelona, malgrat que són a dos extrems diferents d'Europa, s'assemblen més del que sembla. Sobretot en un detall: passem molt de pressa d'una gran alegria al plor, al fons del pou".
Aquesta immersió vívida no li resta criteri periodístic ni esperit crític, sinó que reforça la seva agudesa i context per cercar personatges amb vivències i anècdotes inversemblants, úniques, irrepetibles (m'estalvio spoilers). Personatges desconeguts o icònics, però que en el seu conjunt permeten una aproximació a aquest vast territori i la gent que l'habita. També testimonis a la regió del Donbass, a les entranyes d'un conflicte que ara s'ha fet internacional però que sagna vides russes i ucraïneses de fa anys. Alías, talment com un Ibn Battuta o un Marco Polo contemporanis, fa un viatge iniciàtic al què hi som convidats. L'hem vist a la petita pantalla i també hem seguit les seves cròniques a la ràdio i ara tenim el privilegi de llegir, d'imaginar a través de la seva mirada un país fascinant i envitricollat. Un escenari immens on ara Europa i el mon s'hi juga les garrofes.
Podeu adquirir el llibre clicant aquí.