Quan la convivència amb el teu gat és complicada
Maria-Josep Pons, assessora felina, ens explica què fer i en qui confiar per corregir conductes felines inapropiades
Si has observat últimament (o fa un temps) algun d’aquests comportaments en el teu gat:
• Orina o defeca fora del sorral
• Mostra agressivitat amb altres gats de la família
• S’ha tornat agressiu de cop i volta
• Et mossega o esgarrapa quan el toques
• Està moltes hores amagat
• Miola constantment
• Destrossa els mobles
• S’arranca pèl o es pentina amb exageració
• Es persegueix la cua o s’autolesiona el cos
• Altres comportament exagerats o que els deixa de fer
hauries d’acudir a una professional del sector per posar-hi solució. I aprofito per dir que, el que no hauries de fer mai és resignar-te, admetre i/o normalitzar aquests comportaments en la seva rutina perque tots ells ens indiquen que alguna cosa no rutlla bé.
És important que puguis escollir correctament una professional per aconseguir els millors resultats. A quina professional em refereixo? Doncs a la que es dedica a resoldre problemes de conducta, és a dir, l’especialista en etologia (felina, si parlem de gats ). Si no coneixes cap, demana informació al teu veterinari de confiança abans de guiar-te per referències de poca credibilitat. O busca en una font d’informació seriosa, rigorosa i fiable. No t’equivoquis, abans d’escollir qui t’ha d’ajudar, assegura’t que és veritablement una professional de l’especialitat de la qual s’anuncia.
En aquest punt tocaria aclarir uns termes que sovint porten a confusió (sobretot si no tens relació directa amb el sector). En el camp de la modificació de conducta existeixen tres disciplines on cada una d’elles té una àrea d’acció molt concreta i definida segons l’objectiu que es busca i que no s’han de confondre: ensinistrador, educador i especialista en etologia (etòleg). És bàsic, per l’èxit de la intervenció que acudeixis a la que realment et pot ajudar sempre tenint en compte l’origen del problema i el que volem aconseguir.
M’explico:
(1) Ensinistrador: comparativament fa les funcions d’un “entrenador esportiu” i ensinistra un animal (normalment a gossos) per a què aprengui unes habilitats amb una disciplina rigurosa i que requereix de gran implicació i capacitats individuals. Per exemple: gossos policia, gossos pigall, de detecció d’explosius, narcòtics o gossos d’agility, entre d’altres. No tots els gossos estan físicament i/o emocionalment preparats per fer-ho.
(2) Educador: fa les funcions de “monitor d’activitats de lleure” i ensenya a l’animal: a passejar, a jugar correctament, a relacionar-se amb altres gossos, a modelar o controlar la salutació, a conviure en harmonia en la seva família, entre d’altres activitats. Molts gossos (o tots) haurien de passar per mans d’un educador per saber conviure feliçment en societat.
(3) Especialista en etologia, fa les funcions de “psicòloga” (per entendre’ns), perque analitza i valora una conducta molesta o alterada (veure la llista inicial de l’article) i identifica les causes (estrés, pors, mancances a l’entorn, mala relació, etc...). Li caldrà recollir informació indispensable de l’animal (caràcter, rutines, entorn, procedència) per determinar l’origen de la “mala conducta” i proposar unes pautes de millora personalitzades que ajudin a reconduir la situació i aconseguir una bona convivència en família. Tots els gats amb problemes de convivència haurien de passar per les mans d’una especialista en comportament.
Per tant, davant un problema de comportament amb el teu animal el primer de tot és saber a quin dels tres professionals has d’acudir. Tots tres són complementaris, però en cap cas no són equivalents. Si vols, en aquest enllaç ho explico amb més detall.
En segon terme, i molt important és saber que, per la nostra desgràcia, en aquest sector també existeix molt intrusisme laboral que acaba desmereixent encara més la bona feina dels que fem bé les coses.
Qué és l’intrusisme laboral o professional? Segons el diccionari és: "La pràctica en una activitat laboral sense tenir la preparació acadèmica que aquesta exigeix o exercir una professió sense tenir el corresponent títol acadèmic".
Pot arribar a ser delicte i està regulat amb l’article 403 del Codi Penal.
És per això que, quan necessitis la intervenció d’un d’aquests professionals (sobretot quan es tracti d’una especialista en etologia (3)), has de tenir la seguretat que realment ho sigui.
Com ho pots saber? Doncs comprovant que allà on es faci conèixer (web, blog, xarxes socials, etc...) deixa ben clara i explícita la seva formació acadèmica indicant els cursos realitzats en la seva àrea d’exercici professional. Si no apareix clarament, davant del dubte, busca una altra persona que et doni més confiança. A totes ens interessa informar-vos que som el que diem i que sabem el que fem.
Ben al contrari, la conseqüència pot ser, a part de la repercussió econòmica, la pèrdua de temps i la decepció sofertes, malauradament l’afectació emocional del teu gat, que lluny de millorar, possiblement a curt termini, empitjora en la seva conducta alterada no resolta o incorrectament.
Per prevenció:
1) Evita acudir a qui basa la seva feina en tècniques de càstig positiu: reprimir, renyar, estirar, pegar, obligar, limitar… En animals es considera una forma de maltractament perquè atempta contra la seva llibertat i el benestar físic i mental. Són tècniques obsoletes i contraproduents per l’animal (hi ha molts exemples a la TV).
2) Evita acudir a qui no acredita la seva formació o no queda prou clara. S’autoanomenen “terapeutes”, “conductistes” o d’altres maneres molt atractives i originals. Acostumen a utilitzar mètodes que no estàn basats en estudis científics demostrats i no actualitzen les seves tècniques. Basen les seves capacitats en que porten molts anys en relació amb els gats (més de 15, més de 20…), o els molts casos resolts, o el seu gran èxit entre els seus seguidors. De vegades s’envolten de cert “misteri”, de capacitats especials (energies, herbes…) o d’una vistosa posada en escena que utilitzen com a reclam d’atenció.
Així doncs, fuig dels falsos i assegura’t que la persona que atèn al teu animal és realment el professional format i capacitat d’allò que diu ser capaç.
Recorda: al final el gran perjudicat sempre és l’animal perquè pot arribar a ser abandonat o eutanasiat per una gestió mal portada des del principi. Està en joc la salut física i emocional del teu animal i la qualitat del vincle afectiu amb ell. No te la juguis: informa’t bé abans d’escollir.
Si convius amb un gat o vols adoptar-ne i estàs interessada en conèixer més aspectes sobre el fascinant món dels gats pots consultar en el meu blog els articles i els tallers que tinc disponibles. Troba el que més s’ajusti a les teves necessitats. Sempre al servei dels gats.
Sóc especialista en etologia felina (comportment i benestar del gat domèstic) i puc ajudar-te a entendre millor al teu gat (el seu llenguatge i cóm es comunica). Si tens qualsevol dubte o inquietud pots contactar-me de la forma que et resulti més fàcil (telèfon, email, IG…)
Gatos a pares
Comportament i Benestar animal
Maria-Josep Pons Santamaria · Assessora felina
Máster en Etologia d'Animals de Companyia (UAB)
Llicenciada en Ciències Biològiques (UB)
Tel. 677 65 66 88
IG: @gatos_a_pares
Web: sites.google.com/view/gatosapares/inicio