Els secrets dels arxius

Editorial

Divendres es va commemorar el Dia Internacional dels Arxius, uns equipaments imprescindibles per a la recuperació de la memòria històrica –imprescindible per a historiadors i, també, per a periodistes–, però sovint uns grans desconeguts per a la majoria de la ciutadania.

Per commemorar-ho, els dos arxius emplaçats a la ciutat –el municipal i el comarcal– van organitzar activitats per donar a conèixer què s'hi fa i per a què serveix la seva tasca. L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) –que organitzava unes jornades de portes obertes– va exemplificar com un document conservat a l'arxiu pot descobrir incògnites d'un passat recent oblidat. L'AMGr presentava un document, trobat entre un lligall de correspondència encara no catalogada, que certifica que a la ciutat hi va existir un camp de concentració franquista, emplaçat a l'antiga caserna que dóna nom a la plaça de l'actual Mercat de Sant Carles.

Aquesta troballa –i altres documents que també s'hi conserven– permet, no només a Granollers sinó al conjunt del país, conèixer més dels mètodes de repressió que emprava el règim, com s'organitzava i contra qui actuava.

Aquest és, doncs, un dels petits tresors que es troben a arxius de tot el món i que hi han arribat perquè moltes persones i entitats han estat conscients de la importància de conservar papers i imatges. L'AMGr ha fet una bona tasca de recopilació de material, de sensibilitzar a la ciutadania que a casa pot tenir un document transcendent per a l'estudi de la història de la ciutat. S'hi han abocat també recursos per poder catalogar tot aquest llegat que, tancat en capses a la foscor, seria poc útil. Amb tot, com a la majoria d'arxius, la feina s'acumula i la tasca de classificació necessita més ulls i mans.

Edicions locals