El retorn feliç del màrtir

Editorial

Divendres el Museu de Granollers inaugurarà una de les exposicions més rellevants dels darrers anys, sobretot perquè retorna –per un any– a la ciutat el retaule gòtic dedicat al patró màrtir Sant Esteve que es va vendre fa un segle i que des de llavors es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que ha cedit 10 taules perquè es puguin mostrar a la ciutat que les va encarregar al segle XV. Així, aquesta joia artística surt del magatzem del MNAC perquè pugui ser gaudida per la ciutadania.

A més, l’exposició explica com era Granollers en el moment de la venda del retaule, a principis del segle XX, quan va passar de vila a ciutat arran del procés d’industrialització. Granollers duplicava en pocs anys el nombre d’habitants i havia d’adaptar també els seus serveis a la població. Els diners aconseguits amb l’operació del retaule van permetre finançar en part el nou hospital de la ciutat.

Fa un segle la valoració del patrimoni artístic i cultural era escassa i, malgrat ara es pugui lamentar la pèrdua del retaule per part de Granollers, segurament aquella operació el va salvar de la seva desaparició. Sort de la tasca de preservació del patrimoni del MNAC i de la generositat en cedir-lo perquè, encara que sigui temporalment, Granollers en pugui tornar a gaudir.

Edicions locals