Desitjos d'any nou

Editorial

Hem deixat enrere un any en què s'han evidenciat els problemes d'accés a l'habitatge i de mala qualitat de l'aire. A més, la violència masclista no només continua sent una xacra que no s'ha pogut erradicar, sinó que s'ha palesat com el masclisme empastifa també el sistema judicial –amb sentències que sovint blanquegen les violacions i culpabilitzen les víctimes–. Els tribunals també han estat molt presents en aquest 2019 que s'ha acabat, amb uns quants mesos amb la mirada posada a Madrid en l'anomenat judici del Procés, que ha conclòs amb una sentència que allunya encara més la solució al
conflicte de l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol.

A escala local, també hem passat un any d'eleccions, en què els polítics de Granollers i les Franqueses s'han posicionat davant totes aquestes crisis, potser amb més gestos que actuacions. Així que, entre els desitjos per aquest 2020, hi ha l'aplicació de mesures urgents davant l'emergència climàtica. Es fa difícil entendre com es declara "l'emergència" i no s'hi intervé immediatament. És cert que des del món local s'impulsen iniciatives interessants, però encara falten accions valentes que transformin les ciutats en espais lliures de fum –i no només de tabac–. El trànsit de vehicles i les emissions industrials s'han de reduir, si es vol un Vallès Oriental respirable. Per al 2020 desitgem una resposta contundent davant el masclisme, el racisme i qualsevol atac a la igualtat entre les persones. Des del món local també s'hi pot aportar molt, així com treballar per combatre la pobresa i oferir oportunitats a la ciutadania, amb solucions imaginatives que frenin les dificultats d'accedir a un lloguer d'un pis. Un 2020 en què els tribunals no siguin un espai per fer política, ni els parlaments per buscar brega.

Que el 2019 que deixem enrere serveixi d'aprenentatge, i que el 2020 sigui més reeixit per al conjunt de granollerins i franquesins. Bon any nou!

Edicions locals