8-M; justícia social i climàtica

Editorial

Diumenge el moviment feminista vol fer una nova demostració de força als carrers dels municipis catalans i, a la tarda, unitàriament a Barcelona. La vaga feminista del 8-M de 2018 va marcar un punt d'inflexió en la visibilització de la lluita per la igualtat de les dones, amb unes manifestacions multitudinàries arreu de l'Estat, que es reproduïen l'any passat i que, enguany, poden ser encara més massives en caure en festiu. Precisament, la convocatòria farà notar que sovint són les dones qui treballen en diumenge –ja sigui per l'activitat de sectors feminitzats com l'hostaleria i la sanitat, o perquè assumeixen tota la càrrega de la feina de la llar i la cura de persones dependents–.

Però el 8-M el moviment feminista sortirà al carrer, no només per revertir aquesta situació, sinó per la justícia social i climàtica en termes generals. El feminisme cada cop es percep i s'executa com una lluita més transversal, que el converteix en un dels moviments socials més revolucionaris i massius del segle XXI. Perquè qui lluita contra una absurda distinció de gèneres, també lluita per la igualtat de qualsevol persona, sigui quin sigui el seu origen o creença.

Com més creix el feminisme més ferotge és l'atac de la dreta retrògrada al moviment. Així, doncs, diumenge serà important tornar a comprovar la vitalitat de les mobilitzacions. Com deia l'escriptora Sylvia Plath, "surt i fes alguna cosa. La teva presó no és la teva habitació: ho ets tu".

Edicions locals