Llibreries, essencials

Editorial

Avui, 23 d'abril de 2020, és un Sant Jordi sense Sant Jordi. Una diada confinada, restringida, sense parades de llibres i roses al carrer, sense l'ambient de les grans ocasions que any rere any la fa única. Enguany, Sant Jordi és un dia ideal per plantejar-nos quin model de comerç –i, finalment, de ciutat– volem a la nostra societat.

Al voltant del sector del llibre s'han obert debats interessants que, amb coronavirus o sense, fa temps que s'havien d'haver abordat. El sector pot confiar més del 50% de la seva facturació a una sola data? Quin paper tenen les llibreries? Si hi ha un consens ampli sobre les aportacions de les llibreries de proximitat en el teixit cultural i social dels municipis, com és que, ara que toca ajudar a qui ha hagut d'abaixar la persiana per preservar la salut de tots, les compres al gegant logístic Amazon s'han disparat.

La campanya Llibreries Obertes proposa encarregar els llibres de Sant Jordi i anar-los a buscar a la mateixa llibreria quan pugui tornar a obrir –i perquè pugui tornar a obrir–. Perquè, si no volem perdre la vivesa de ciutats i pobles, és moment de fer un consum responsable, i no només pel que fa a llibres.

Edicions locals