Propietaris corresponsables

Editorial

Fa uns 10 dies el Parlament de Catalunya va aprovar una llei que pretén regular el preu dels lloguers d'habitatge per evitar que l'augment desmesurat comporti l'exclusió de les ciutats amb més pressió del mercat. Aquesta proposta no seria necessària si la societat en general tingués més en compte el bé comú, en comptes de deixar-se seduir pel capitalisme ferotge. A banda dels grans tenidors que especulen amb el mercat immobiliari, aquesta pràctica sovint arriba al petit propietari que vol engreixar les rendes amb la mateixa dinàmica.

Això no només perjudica les famílies que han de dedicar un alt percentatge del seu sou a pagar l'habitatge –si és que hi poden accedir–, sinó que també és una circumstància que està agreujant la ja difícil situació actual del comerç, molt tocat per les mesures de confinament i distanciament social decretades arran de la Covid-19. Només cal passejar pels principals centres comercials de Granollers per veure com està afectant la crisi del coronavirus als establiments, alguns dels quals, després de mesos sense facturar o ingressant el mínim, s'han trobat amb propietaris que segueixen pensant que el carrer Anselm Clavé és la milla d'or del Vallès.

Sens dubte, el model comercial de Granollers durant anys ha estat capaç d'atraure, no només el seu veïnat, sinó també molts clients del Vallès Oriental i altres comarques de l'entorn. En els mesos que portem d'any, però, un 10% dels comerços de la ciutat han abaixat la persiana. Els propietaris han de ser part de la solució. Si no és per compromís social, que egoistament pensin que, si desmantellen la vitalitat comercial de la ciutat, els seus locals valdran ben poc.

Edicions locals