Embussos i onades de calor

Editorial

Un dels factors que més contribueixen a la contaminació atmosfèrica i al canvi climàtic és el trànsit de vehicles de motor. Tot i això, a les portes d'una onada de calor que fa palesar les conseqüències de la crisi climàtica, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va comparèixer divendres al Vallès per tractar només d'infraestructures viàries de les dues comarques –ni un mot sobre la inexistent connexió ferroviària entre territoris veïns–. L'ampliació de carreteres sembla un relat que era pertinent al segle XX, però que davant l'emergència climàtica i la crisi energètica caldria replantejar amb una visió a llarg termini.

Aquesta setmana novament s'ha palesat unes insuficients i envellides infraestructures ferroviàries, alhora que incrementa el col·lapse de les principals carreteres que creuen el Vallès Oriental, en especial l'AP-7, però també la recentment ampliada C-17 –malgrat el tercer carril en direcció sud, acaba topant amb una mal resolta connexió amb l'AP-7 a Parets–.

Com més carreteres, més cotxes. Com menys transport públic de qualitat, més cotxes. I així, hem passat un maig amb temperatures de juliol i ens afrontem a la primera onada de calor de l'any, que arriba ja en primavera. Per pal·liar-ho, l'Ajuntament ha fet un mapa de "refugis climàtics" en una ciutat poc preparada per les calorades.

Edicions locals