Sensibilitat vers la cultura

Editorial

Les llengües no són només una manera de comunicar-se, sinó que també palesen una manera d'entendre el món, una cultura en el sentit més ampli. Quan una llengua minoritària desapareix, es perd un patrimoni de valor incalculable, com si s'esborressin totes les empremtes de la civilització grega clàssica, per exemple. No és d'estranyar, doncs, que les comunitats lingüístiques es preocupin per l'estat de salut de la seva parla.

D'uns anys ençà l'ús social del català va caient en picat i, si hi ha una cosa clara és que, si un idioma no es parla, desapareix. Així, doncs, el Departament de Política Lingüística del Govern ha impulsat un Pacte Nacional per la Llengua, que a Granollers ha tingut la seva translació local. L'objectiu és situar la llengua pròpia del país en el paper de llengua vehicular en una ciutat on hi ha parlants de 102 idiomes diferents.

Ciutadans, però, segueix instal·lat en un discurs irreal d'una Catalunya on el castellà no es pot parlar i inventen uns atacs inexistents vers la llengua castellana. És fàcil d'entendre perquè el català està en risc i perquè s'ha de protegir. No voler-ho admetre –cercant-ne redit polític– té una clara voluntat de substitució lingüística i una inexistent sensibilitat cap a la cultura.

Edicions locals