"Hi ha noies que no estudien assignatures de tecnologia perquè se senten soles a classe"

Ada Blasco Estudiant

La granollerina Ada Blasco té 15 anys i estudia a l'institut Carles Vallbona. Aquest curs acabarà 4t d'ESO i té molt clar que l'any vinent farà el Batxillerat Científico-tecnològic per després estudiar Enginyeria Biomèdica. Enguany va triar l'assignatura de Tecnologia com a optativa, que estudia amb una quinzena de companys més. Ella és l'única noia de tota la classe.

– Què feu a classe de tecnologia?
Fem projectes de programació de circuits electrònics i aprenem robòtica.

– Per què no hi ha més noies a l'aula?
He parlat amb companyes de classe i diuen que l'any vinent volen fer el Batxillerat Tecnològic, però aquest curs no han agafat l'optativa. No crec que sigui un concepte que "a les noies no els agrada la tecnologia", sinó que es troben soles estudiant-la perquè és una assignatura masculinitzada i diuen "passo de ser de les poques noies a classe".

– Però no és el teu cas
No. Però a classe hi ha una companya que vol ser pilot i que triarà el Batxillerat Tecnològic perquè li cal estudiar tecnologia. Jo li vaig preguntar per què no havia fet l'optativa de tecnologia aquest curs i em va dir que perquè no hi havia noies a classe, tot i que li interessava.

– Com veus això de ser l'única noia de la classe?
A mi no em suposa cap inconvenient. Sabia des del principi que hi hauria poques noies, i que potser fins i tot seria l'única –com ha acabat passant–. Però vaig decidir que volia fer tecnologia perquè m'agrada i m'interessa pel meu itinerari acadèmic, i que no deixaria de fer-la només perquè no hi hagi noies a la classe.

– És més una qüestió de companyies que de gustos, doncs
És cert que hi ha noies a qui no els interessa la tecnologia, com pot passar amb qualsevol branca i amb qualsevol persona. Però hi ha noies a qui sí els serviria fer tecnologia aquest any i si poden triar, per exemple, entre francès o tecnologia, trien francès. Totes dues els són útils, però es fixen amb qui va a cada classe. Diuen: "A tecnologia no hi ha cap noia? Doncs m'apunto a francès".

– És a dir, hi ha noies a qui els interessa fer tecnologia però com que se senten soles a classe, hi renuncien? Com es pot revertir aquesta situació?
Per trencar això, algú hi ha d'anar i apuntar-s'hi.

– Tu ho has fet, i ets l'única noia...
Ja. Però per trencar amb això calen noies que s'atreveixin a apuntar-s'hi. Independentment de si hi has d'anar sola o no, sinó perquè realment és el que t'interessa i t'agrada.

– Dius que la tecnologia t'atrau i t'interessa. Algú va intentar convèncer-te d'apuntar-te a una altra assignatura?
No, jo des de primer de la ESO sempre he dit que triaria tecnologia com a optativa perquè se'm dóna molt bé i m'agrada molt. En cap moment ningú em va intentar convèncer de res perquè sempre he tingut molt clar el que he volgut fer.

– Tu ets un exemple a seguir doncs!
Mai he tingut inconvenient de relacionar-me amb nois a classe, em sento genial a l'aula. Quan ens havíem d'apuntar a les optatives, cap de les meves amigues volia fer tecnologia i vaig preguntar a altres noies si s'hi apuntarien, i em van dir que no perquè temien no sentir-se còmodes. Ara, quan estic al pati amb les meves amigues i em toca fer tecnologia, elles em diuen: "Quina mandra, Ada! Ara fer tecnologia, i sent l'única noia!". A mi no em molesta en absolut.

– És que els nois no són un problema de per sí.
Potser és la generació...
 
– Des del centre es pot fer alguna cosa per promocionar que les noies s'apuntin a l'optativa?

Jo crec que depèn molt de la mentalitat que tingui cada persona, del que hagi viscut a casa i de com hagi estat educada. I també cal no oblidar que potser no li interessa la tecnologia, és clar!
 
– És un debat que va més enllà de la tecnologia.
Potser avui en dia es diu que estem més avançats però jo crec que, de base, part de la gent segueix pensant el mateix: que hi ha àmbits en què és 'normal' segregar per sexes. Només cal pensar en científics, tecnològics, empresaris...Les professions més prestigioses i que fan avançar més la societat, estan masculinitzades.

– És sorprenent que feines que actualment tenen molta projecció, amb què es pot tenir un bon sou i una bona reputació, estiguin tan masculinitzades
Però això ja ve de petits! Als nens se'ls regala cotxes i peces de lego perquè construeixin i siguin creatius. En el fons, se'ls diu: "tu pots fer una enginyeria". A les nenes se'ls regalen nines.

– És un cercle viciós que en alguns casos s'encomana de generació en generació.
Sí. I per on el tallem?

Edicions locals