'Contractar persones amb capacitats diferents té un retorn important a nivell social i personal'

Carles Pla  Director de persones de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers

Societat

'Contractar persones amb capacitats diferents té un retorn important a nivell social i personal'
'Contractar persones amb capacitats diferents té un retorn important a nivell social i personal'

Granollers

Carles Pla és director de persones de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, entitat que ha estat guardonada Premi Lismivo en reconeixement a la tasca social en la integració laboral de les persones amb discapacitat.

–El seu càrrec no és cap de recursos humans, sinó director de persones. Això ja sembla ser una declaració d'intencions...
–Intentem que sigui una declaració d'intencions, parlar de persones i no de recursos humans, perquè intentem integrar també totes les polítiques de desenvolupament que formen part de la gestió de professionals.
–Aquesta és la primera vegada que us presenteu als premis Lismivo. Per què decidiu inscriure-us?
–Ens hi va animar una organització que treballa amb nosaltres.
–En el vostre cas, de ben segur que el treball en xarxa amb entitats i empreses de l'àmbit de l'economia social i amb responsabilitat social és ampli.
–Som fundació privada, però fundació, una figura que per definició no té afany de lucre i tot el que pugui generar va a la seva raó social que és la prestació de serveis sanitaris i socials a Granollers i el Vallès Oriental. Per tant, estem fortament relacionats amb moltes d'aquestes organitzacions.
–Legalment les empreses amb més de 50 treballadors han de tenir un 2% de treballadors amb discapacitat. En el vostre cas, com heu fet aquesta integració?
–Fa uns anys, nosaltres complíem amb la ràtio que marca la llei mitjançant la subcontractació d'empreses que contracten aquest tipus de professionals. Però fa dos o tres anys ens vam posar com a objectiu que, a banda de continuar treballant amb aquest tipus d'empreses, la nostra contractació interna superés aquest 2% de treballadors amb capacitats diferents.
–I ho heu aconseguit?
–Sí, internament, la fundació té més d'un 2% de professionals amb aquest tipus de capacitats. Això, en nombres absoluts, es tradueix en què dels 1.460 treballadors de plantilla equivalent, 35 són personal amb capacitat diferent.
–Aquest treballadors ocupen un perfil determinat de tasques?
–La societat és diversa i hem de fer esforços per integrar i per reconèixer els que són diferents en tots els àmbits de la vida, i aquí és igual, els perfils són diversos. Per exemple, internament treballem amb Apadis, que aporta professionals que desenvolupen tasques molt sistematitzades, tipus arxiu, magatzem...
–Les persones amb capacitats diferents tenen unes dificultats afegides per integrar-se. Com ho treballeu?
–Intentem que ells ocupin un lloc de treball –com en un contracte laboral normal– es responsabilitzin de la seva feina i l'organització a canvi els dona una sèrie de coses... Doncs es tracta d'aconseguir el mateix, amb esforços d'adaptació però al final el retorn és important a nivell social però també personal.
–Podeu parlar d'algun projecte en concret per promoure la contractació de persones amb capacitats diferents?
–Per exemple, fa més de 10 anys que treballem amb Apadis, que donen un servei molt potent que ens ajuda a la integració d'aquests professionals tant a nivell d'un nou lloc de treball com quan hi ha canvis. Ens ajuden a explicar a aquests professionals aquests canvis en la feina i que els integrin i puguin desenvolupar les noves tasques amb absoluta comfortabilitat i normalitat.
–Els premis Lismivo també reconeixen la contractació femenina i de majors de 45 anys...
–En el nostre cas, la contractació femenina no és un problema, perquè el 75% dels professionals de l'Hospital són dones. L'àmbit de la infermeria sempre ha estat bastant feminitzat, però pel que fa a personal mèdic, que fins fa uns anys era bastant masculí, ja fa anys que s'ha capgirat i ara entren més dones metgesses que homes.
–I el tema de l'edat?
–Les organitzacions tenen una piràmide d'edat en funció de quan han fet un creixement de plantilla. En el nostre cas, els creixements forts van ser als anys 80 i aquelles persones que van entrar amb 30 anys ara en tenen més de 50 o 60. Tenim una piràmide d'edat bastant alta i no tenim problemes d'integració de majors de 45 anys.
–Com valoreu que us hagin atorgat aquest premi?
–Realment, estem molt contents i satisfets a nivell personal i com a organització.
–Com animaríeu altres empreses a contractar persones amb capacitats diferents?
–Hi ha un factor que és clau, treballar per crear l'ambient perquè aquests professionals ocupin llocs de treball que tinguin un retorn, que siguin llocs de treball de veritat, i es pot fer. És un treball lent perquè qui esperi fer-ho de cop és molt difícil, s'ha  de fer amb una bona planificació i amb el pas dels anys pots aconseguir un nombre important d'aquests professionals. Hi ha empreses d'aquest tipus que són líders i punteres en el seu sector.
–Hi ha ajuda per part de l'administració per poder integrar aquests professionals?
–Hi ha poc suport. Hi ha l'obligació jurídica –que crec que està molt bé i és important que existeixi perquè si no la gent no ho acompliria. Per tant, estic d'acord amb aquest 2%, i seria fantàstic que algun dia no hagués d'existir, perquè això voldria dir que hem integrat completament aquestes persones. Però hi hauria d'haver algun tipus de suport que en aquest moment a Espanya no existeix.

Edicions locals