"Vull fer una mirada crítica en clau feminista i enfocada a la igualtat"

Flávia Álvarez Vinyetista

Cultura, Societat

Flavita Banana serà la relatora de la festa major de Granollers
Flavita Banana serà la relatora de la festa major de Granollers

Es diu Flávia Álvarez i va néixer a Oviedo el 1987, tot i que quan només tenia un any la seva família es va traslladar a Catalunya i es va instal·lar a Caldes de Montbui, on va viure fins al 2010. Es va formar a l’Escola Massana, ara resideix a Barcelona i un dels seus referents és Quino, l’autor de Mafalda. Una juguesca entre amics la va rebatejar com a Flavita Banana, el nom que ha adoptat per signar les seves creacions.

Es defineix com a vinyetista i ha estat l’escollida per ser la relatora de la Festa Major de Blancs i Blaus 2018, un any especial en el qual també ha estat distingida amb el Premi Internacional d’Humor Gat Perich en l’apartat gràfic.

El seu traç, sempre en blanc i negre, és senzill. Però aquesta economia de mitjans no resta força al seu treball. A través de les seves il·lustracions fa una radiografia punyent de les relacions humanes i, en especial, del món de la parella.

Les situacions quotidianes, els vincles emocionals plens de contradiccions, el desamor i les ruptures hi apareixen sovint reflectits, amb una combinació d’humor, ironia i també un polsim de tristor.

Tot i que publica al diari El País i també a d’altres mitjans, com S Moda, Jotdown, La maleta de Portbou, Revista Mongolia o El salto, és a les xarxes socials on el seu treball té més repercussió, especialment al seu compte d’Instagram, amb 394.000 seguidors.

L’any passat va publicar el volum recopilatori Archivos estelares, que aplega una selecció de les seves vinyetes més populars. Abans d'enfrontar-se al repte de relatar gràficament la festa de Blancs i Blaus, Flavita Banana explica com s'hi veu:

–Coneixes la festa granollerina?

–No, només sé que existeixen els Blancs i Blaus. Però això és positiu perquè podré donar una visió des de fora, sense contaminar.

–En la història dels relators de la festa només hi ha un precedent similar, el de l’il·lustrador Juanjo Sáez, l’any 2012.

–Crec que la meva elecció obrirà el relat a més públics, farà que nens i joves hi prestin atenció, que es pugui mirar d’un cop d’ull i sigui més entretingut. Tinc la teoria que el dibuix amb traç gruixut atrau la vista.

–Tanmateix el teu treball és molt adult. Mantindràs aquesta mirada agredolça?

–Crec que la meva elecció no és casual, ha estat intencionada. Ja he deixat clar a l’organització que el meu humor no és insolent, però sí que conté una crítica amable cap al que veig. El que faré no serà una lloança, sinó una crítica constructiva i divertida.

–Darrerament està sorgint una Flavita amb una mirada més àmplia…

–Ara m’estic obrint a aspectes més socials. En part ha vingut donat per les meves col·laboracions en mitjans generalistes, com El País. Em vaig adonar que potser m’estava encasellant una mica en qüestions íntimes i en el feminisme. Ara ho continuo fent, tot i que d’una altra manera i amb un altre missatge. Però a Granollers continuaré amb l’ull crític posat en aquest tema i espero que la Festa Major sigui un bon exemple pel que fa a la d’igualtat.

Edicions locals