'Per mantenir la convivència la ciutat ha d'estar neta d'insígnies polítiques'
Originari de Sant Llorenç de Morunys, Enric Meseguer i Casas fa anys que viu a Granollers, actualment al barri del centre. A les passades eleccions de 2015 es va presentar per primera vegada a l'Alcaldia amb una llista que va aconseguir dos regidors. Meseguer té 54 anys i ha treballat a empreses dedicades a l'ofimàtica, l'automoció i, actualment, a un laboratori farmacèutic de la ciutat.
–Vostè demana atenció per als barris. Quines propostes té al respecte?
–Cal prioritzar els llocs de treball i cal tenir en compte la proximitat de la Roca Village i el Circuit de Montmeló, que atreuen molta gent. Hem de trobar la manera que aquesta gent visiti Granollers, i més tenint en compte que el comerç és el nostre punt fort.
–Però aquest itinerari que proposeu tornaria cap al centre.
–Sí, però permetria crear comerç a locals que ara són tancats; ser atractius per als inversors i que es creïn més negocis, i això acabarà viralitzant cap als nostres barris. Ara, els barris pràcticament no tenen comerç.
–En aquests quatre anys al consistori ha insistit molt en l'àmbit econòmic i fa dos anys van votar a favor dels pressupostos del govern a canvi d'una partida de 200.000 euros per a atreure inversors.
–Sí, van semblar interessats. Però no n'hem tingut cap més notícia.
–Hi ha poc intercanvi d'informació, doncs, amb el govern municipal?
–Nosaltres sempre hem intentat sumar, fent una oposició constructiva. Però, clar, un govern de fa tants anys, necessita un canvi i visionar estratègies noves.
–Estratègies noves a problemes enquistats, per exemple? Què penseu del debat sobre el soterrament de la ronda sud?
–Seria molt esbojarrat dir que el soterrament és viable. Calen solucions alternatives com l'obertura del peatge de l'AP-7 i no permetre que camions de gran tonatge i mercaderies perilloses passin per la ronda sud. Seguint treballant amb els veïns i tocant de peus a terra, es podran trobar solucions.
–Precisament fa unes setmanes que els camions de mercaderies perilloses no hi poden circular, tot i que han de seguir transitant per la ciutat arran l'estació de mercaderies.
–S'ha d'insistir perquè marxi perquè és un lloc molt perillós per la ciutat, i hem de fer el que sigui perquè aquests productes perillosos estigui fora, però hi ha uns contractes.
–Pel que fa a la gestió ferroviària també fa anys que es va projectar el soterrament de la via del tren que no arriba.
–Les coses s'han de començar pels fonaments i tenint en comptes els ingressos i les despeses. Si nosaltres treballem en la línia de baixar la taxa d'atur i atraure més empreses, hi haurà més ingressos per afrontar projectes.
–Sí, però un projecte com el soterrament de la via no el pot pagar un ajuntament.
–No, soterrar-lo, no, però anar buscant mesures i instant a qui toca. Però, clar, és un projecte de futur.
–Pel que fa a l'atur, fa unes setmanes en un debat electoral, es comprometia, si arriba al govern, a crear 1.000 llocs de treball. Com?
–L'Ajuntament ha de ser actiu i no esperar que la gent vingui, sinó anar a buscar. Hi hauria d'haver com un departament comercial que faciliti que empreses s'instal·lin a Granollers.
–Aquesta és una de les funcions de Can Muntanyola, no?
–Sí, pot ser. Però cal ser més intensiu. Nosaltres vam presentar una moció que proposava oferir un espai a la companyia Tesla que es volia establir a Europa. Ens van tombar la moció i no ho puc entendre perquè ens hauria anat molt bé. Es deixen perdre moltes oportunitats.
–En aquest sentit, està pendent desenvolupar el Pla Director del Circuit.
–Sí, cal veure bé com es fa i que no afecti al medi ambient. Però també és una oportunitat per a incrementar llocs de treball que, d'altra banda, han de ser de qualitat.
–Hi ha veus que han alertat, però, que el model de Roca Village i el Circuit, precisament no és garantia de llocs de treball de qualitat.
–Però si es prenen les estratègies correctes, l'efectivitat pot ser més bona. I nosaltres volem llocs dignes.
–Parlava abans de compaginar desenvolupament urbanístic amb respecte al medi ambient. Quina opinió li mereix la proposta de camp de futbol a Palou?
–Nosaltres hi votaríem favorablement sempre que hi hagi un estudi exhaustiu que demostri que no malmetrà l'espai agrari de Palou, que cal preservar sí o sí.
–Però considera que hi afectaria o no?
–Sempre calen els estudis previs abans de prendre decisions.
–Precisament per això ho pregunto, perquè la Generalitat ha donat un toc d'alerta.
–Doncs, si té un impacte mediambiental, hi estaríem en contra.
–I parlant de medi ambient, Granollers és una de les ciutats més contaminades de Catalunya. Quines mesures es poden prendre des de l'Ajuntament per pal·liar aquest problema?
–És un tema preocupant i, a més, no és tant pels vehicles i les fàbriques, sinó que possiblement és per la situació geogràfica que tenim. Ens cal un estudi abans de prendre mesures.
–Però hi ha un consens bastant generalitzat que cal reduir els cotxes.
–Aquesta reducció dels cotxes no solucionarà el problema. Crec que hauríem de fer una protecció utilitzant la natura i fomentant la plantació d'arbres i zones verdes.
–Un d'aquest espais que podria ser un pèl més verd és la plaça Barangé. Com creu que s'hauria de reformar?
–Ens sembla bé que es reformi, però hi ha coses prioritàries.
–Com ara?
–A banda de la creació de llocs de treball, nosaltres ens comprometem a fer la residència de gent gran; no ens serveixen les excuses. Si l'Ajuntament de Granollers ha de destinar recursos propis a construir-la, que ho faci, i després ja reclamarà el retorn a la Generalitat. Però no poden anar passant els anys i que no hi hagi places a la ciutat.
–I la gent jove? I les dificultats en l'accés a l'habitatge?
–Però tornem al problema base: l'accés al món laboral.
–Però tot i tenir feina, l'augment del preu del lloguer dificulta l'emancipació.
–Sí, trobar un pis de 600 euros és missió impossible. Per això cal ajudar la gent jove per al primer accés a l'habitatge, però primer calen crear els llocs de treball amb sous justos.
–I l'Ajuntament pot influir en els sous del sector privat?
–Crec que és fàcil. S'ha de fer entendre que el valor més important d'una empresa és l'equip humà i si la gent està incentivada, de ben segur rendirà més i l'empresari guanyarà més. I s'ha de potenciar també molt l'emprenedoria, perquè l'autònom pot acabar generant també altres llocs de treball.
–Una proposta concreta del programa?
–Mantenir la convivència i una ciutat neta d'insígnies polítiques, sigui la que sigui, per mantenir un espai neutral.
–Cal treure totes les banderes i els noms de carrers, doncs?
–S'hauria d'estudiar. S'ha d'acabar amb la discussió de coses que no tenen a veure amb la ciutat i no són efectives.
–Vostès també han dedicat temps a fer denúncies a la junta electoral per demanar la retirada de llaços grocs.
–Però ho fem perquè el ple parli de Granollers. Al final, se'n parla poc perquè presentem mocions que ens demana el partit. Vull que la gent estigui pel que ha d'estar i no per llaços i debats que han de ser al Parlament.
–De seguida ha vinculat la convivència a la presència de símbols, però va més enllà.
–Sí, però la Porxada és de tots. Per què uns hi poden posar una taula i nosaltres no? I per què he de permetre que s'embruti un banc o un mur? Evidentment, però, cal incrementar el sentiment de pertinença a la ciutat per augmentar el respecte a l'espai públic.
–Quines perspectives electorals teniu?
–Som un vot útil, per poder governar o fer una oposició activa. Pensem que millorarem resultats, després de l'augment a les generals i ser el partit més votat a les autonòmiques. Crec que la gent apostarà per un canvi.
–Diu que sou garantia de canvi, però, en cas que el PSC necessités un soci de govern, hi tancaríeu portes?
–Fa temps que hi treballem amb el PSC, encara que sigui des de l'oposició perquè som un grup municipal que mira per Granollers i hem votat mocions de totes les formacions, fins i tot de la CUP. Vull dir que si hem de fer un pacte que és positiu per Granollers, per què no?