'Tenim ingressats vacunats, però la pauta completa protegeix de necessitar l'UCI'
Elisabet Deig Comerma va ser nomenada el 19 d'abril de 2021 cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Granollers, on ha desenvolupat una llarga trajectòria professional des de 1998. Al 2003 ja es va incorporar com adjunta a Medicina Interna i va ser també responsable de la Unitat d'Infeccions - VIH. En aquesta entrevista valora la situació actual de l'Hospital arran de la cinquena onada de la pandèmia.
–Quina és la situació actual d'ingressos per Covid-19 i la progressió de les darreres setmanes?
–El dia 25 de juny d'aquest any ens vam quedar només amb un malalt de Covid-19 a l’UCI, i, des de llavors, de forma progressiva i constant hem tingut un augment de casos i ingressos, tant a planta d'hospitalització convencional com a la Unitat de Cures Intensives. Actualment [dimarts], hi ha 62 ingressats, dels quals 15 són a l'àrea de crítics i semicrítics.
–I com s'hi ha arribat?
–Penso que enguany tenim diversos punts que fan que la situació sigui difícil. Tenim aquesta variant índia, que és tremendament contagiosa i l'evolució dels símptomes cap a gravetat és més ràpida. Fins ara pensàvem que, quan un s'infecta de Covid, al cap de 7-10 dies apareix la pulmonia; ara potser estem parlant de 5 dies. I una altra circumstància a tenir en compte és que els professionals portem ja un any i mig de pandèmia, amb el cansament físic i psicològic que comporta. I ens enganxa en plena temporada d'estiu, amb gent de vacances i gent que necessita fer-les.
–I, a més, hi ha els malalts que no són Covid.
–Sí, sembla que ningú no se'n recorda. Tothom parla de la Covid-19, però ningú dels seus efectes col·laterals. Hi ha malalts que es troben malament a casa i no volen venir a l'hospital per por d'infectar-se, però que poden tenir una malaltia greu que es diagnostica tard, com un càncer o un problema de cor. Això ens preocupa i no podem oblidar que existeix.
–Després del primer confinament, que va ser total, aquest problema ja es devia detectar.
–Però no hi ha registre d'això. Tot són impressions, però espero que els responsables globals puguin també alertar que això existeix i existirà mentre hi hagi la pandèmia. Hem de ser molt curosos perquè la gent no s'infecti, però, clar, els recursos sanitaris són els que són i no ens els podem inventar, i hem d'atendre tant el malalt Covid, com el no-Covid.
–I ara, amb aquesta seixantena d'ingressats de Covid, hi ha afectacions al funcionament ordinari de l'Hospital?
–Sí, s'estan endarrerint exploracions i cirurgies no urgents… o considerades no urgents, perquè un pot estar a casa i tenir pedres a la bufeta que s'hagin d'operar i, a priori, no és una operació urgent, però potser per la persona que ho pateix, sí.
–I ja s'han incrementat plantes d'hospitalització Covid?
–Sí, estem en una situació similar a la de l'hivern, i estem començant l’onada. Diuen que, a escala general, les noves infeccions diagnosticades van a menys, però aquí anem amb retard. Creuant els dits, encara ens queden un parell de setmanes molt dures.
–Quin és ara el perfil de persona ingressada?
–La setmana passada teníem una edat mitjana d'ingressats a planta convencional de 62 anys, i a l'UCI, de 54. Hem tingut malalts greus, amb pneumònies greus, de 20 a 30 anys, sigui a l’UCI o amb tractaments que necessiten oxigen del flux.
–De fet, la població més infectada actualment és jove.
–Sí, per sort, la majoria són asimptomàtics o tenen malaltia lleu, però un percentatge petit, no menyspreable d'aquests, es posaran malament. El fet que tinguis 20 anys no t'eximeix que necessitis una UCI per una Covid.
–Encara que no es tinguin patologies prèvies?
–Exacte. Hem tingut nois i noies menors de 30 anys sense patologies prèvies i ingressats a l'UCI. Evidentment la Covid pot ser més greu en malalts que tinguin patologies prèvies, però no ho respecta.
–I aquesta variant índia, a banda de ser més contagiosa, també és més virulenta?
–Això, desgraciadament, ho sabrem un cop hagi passat l'onada; hem de treballar molt al dia a dia. Però sembla que, ja com a la tercera i quarta onada, hi ha un percentatge més alt de malalts que ingressen a l'Hospital que necessiten llit de crítics. I això ens donen pistes de la virulència d'aquesta variant.
–Tot i que ha augmentat el percentatge d'ingressos que acaben a l'UCI, la mortalitat ha baixat. Hi ha un millor tractament?
–Portem quatre onades prèvies. A la primera onada vam fer servir medicaments, que després hem vist que no servien. I ara, el tractament que tenim, que és molt poc i és simptomàtic, tenim més clar quan l'hem d'aplicar, i més directrius del CatSalut. Però no disposem de nous tractaments.
–No hi ha nous tractaments i hi ha persones que ingressen tot i tenir la pauta completa de la vacuna.
–Sí, però cal enfocar l'estratègia en la vacunació, perquè encara que tinguem alguns ingressos, el percentatge de malalts ingressats a l'UCI amb pauta completa és molt baix. Sí que es veu que la vacunació completa protegeix d'un ingrés a l'UCI. Per tant, cal seguir apostant per la vacunació i també per les mesures –mascareta, distància, higiene–.
–Què en pensa de la mascareta a l'aire lliure? La recomana?
–Sí, encara que no sigui obligatòria, recomano que la gent la porti. Si tu surts a caminar per una zona de bosc, el sentit comú ja et diu que te la pots treure. Però si vas pel centre d'una ciutat, és bo que la portis. A més, si surts de casa sense mascareta posada, és fàcil que se t'oblidi, i et pots trobar en una situació de risc en què no es poden mantenir distàncies.
–I, a banda d'aquesta recomanació, és partidària d'aplicar més restriccions?
–Nosaltres estem focalitzats en el tema mèdic, però la Covid també és un tema social i econòmic. Clar, quan van decidir tancar activitat a les 00.30 h vaig pensar que era insuficient. Amb el toc de queda a la 1... bé, és suficient sempre que siguem responsables, i evitem al màxim la interacció social, sense oblidar la mascareta i el rentat de mans. La responsabilitat individual ha d'anar molt més enllà d'aquestes restriccions.
–Ara que, malgrat la campanya de vacunacions, hi ha aquesta cinquena onada, els professionals mèdics veieu la fi de la pandèmia propera?
–El personal està molt desanimat; no veiem la llum al final del túnel. Tant de bo a la tardor estiguem millor, però de moment tenim un virus circulant i cal tenir en compte que tots els virus muten, i anem sentint parlant de variants.
–I, doncs, què s'hi pot fer?
–Intentar que la gent estigui vacunada i tenir en compte que els virus no es multipliquen sols, necessiten un organisme. De manera que, si el percentatge de gent vacunada i que no desenvolupa la malaltia és més alt, no tindrem tant virus circulant i no tindrem aquest risc de mutacions.