La revista Vallesos dedica l’última edició a les colles castelleres de la comarca

La publicació semestral destaca el paper dels Xics de Granollers com una de les colles amb construccions de vuit

Cultura

El número primavera-estiu de la revista Vallesos, Gent terra i patrimoni dedica un dossier especial a reconèixer la tasca de les colles castelleres del Vallès. Així, els Xics de Granollers hi apareixen com una de les quatre colles que estan situades entre les vint millors del país, consolidades amb construccions de vuit. I és que, segons emfatitza la revista, lluny de la zona tradicional castellera (del Camp de Tarragona i el Penedès), el Vallès, amb un total d'onze colles de ciutats i pobles, s'ha consolidat els darrers anys com una terra castellera.

A banda de Granollers, Vallesos també s’aproxima a la realitat castellera de Caldes i Mollet, tot reconeixent la tasca de difusió que fan les dues colles tot i registrar construccions més modestes.

El dossier també recull l'experiència singular de colles pioneres desaparegudes, com els Castellers de la Roca (1974-1980), els Castellers de Montmeló (1978-1983) o uns iniciàtics Castellers de Granollers, als inicis dels anys vuitanta, que van ser dels primers en intentar introduir els castells en unes places i uns temps molt més adversos, ja que al Vallès era un fet molt desconegut.

A les seccions habituals, el nou número de Vallesos repassa la trajectòria personal de la centenària cardedeuenca Maria Freixas; el cineasta granollerí Lambert Botey, ànima del Cineclub Granollers; o el metge de poble Ignasi Cantarell, descobrir del patrimoni de Montmeló. El número es clou, com és usual, amb el romanço del santaeulalienc Jaume Arnella.

Edicions locals