PIMEC qüestiona la proposta d'unir els dos vallesos

Vicenç Paituví posa en valor el model urbanístic i social propi del Vallès Oriental i proposa un nou concepte de 'Barcelona Àrea'

Economia

PIMEC del Vallès Oriental és escèptic a la proposta d'altres patronals d'unir els dos vallesos, i proposa un nou concepte de Barcelona Àrea, que proposa una "col·laboració intel·ligent entre tots els sectors institucionals i administratius de les comarques de la segona corona". El president de PIMEC, Vicenç Paituví, posa en valor la realitat pròpia del Vallès Oriental i el seu desenvolupament urbanístic, mediambiental, turístic i social "irrenunciable".

Vicenç Paituví explica que PIMEC "no dubta a acceptar la participació a qualsevol fòrum de debat a què som convidats"; i reconeix que "la crisi econòmica ha fet revisar totes les estructures econòmiques i administratives del país. I, així, són constants les noves propostes d’estructuració i organització tant del sector públic com del privat, que provenen del neguit que suposa constatar la lentitud amb què evoluciona la nostra economia”, considera. El president de PIMEC, però, aposta per "la suma i el complement per guanyar força i competitivitat en aquest món globalitzat, que no renuncia a defensar els localismes i a potenciar la pròpia idiosincràsia”.

Per la seva part, la vocal M. Àngels Olano, vocal de la comissió executiva de PIMEC al Territori, considera que “canviar el mapa de Catalunya és competència dels representants polítics i de la ciutadania. Els models plantejats poden ser diversos: àrea metropolitana, àrees comarcals, vegueries, etc. De fet, tenim lleis que regulen aquestes diferents realitats: la Llei 31/2010, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; la Llei 30/2010, de Vegueries (en què, per cert, la vegueria de Barcelona inclou la mateixa Barcelona, Maresme, Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès i el Vallès Occidental), o la llei de règim local de Catalunya (en tramitació parlamentària)”.

PIMEC posa en dubte "una fusió que seria heterogènia, entre dues comarques molt diferents. L’Occidental, amb més densitat demogràfica i dues grans ciutats, i l’Oriental, amb un territori molt més equilibrat, on gairebé una tercera part és parc natural”, diu Paituví, qui destaca la implantació de PIMEC al Vallès Oriental i el coneixement de primera mà de la "realitat pròpia i un model de desenvolupament urbanístic i mediambiental, turístic i social irrenunciable".

Amb tot, PIMEC també reivindica la millora de les infraestructures i inversions a la segona corona.
“Les nostres empreses conviuen amb l’entorn natural i social sense renunciar a la seva competitivitat. El nostre model integra realitats tan diverses com el Montseny i el Circuit de Catalunya, el termalisme i la Roca Village, els cingles del Bertí i Gallecs; uns sectors forts d’automoció, químic i agroalimentari; una gran oferta en restauració; una potent i variada activitat esportiva i cultural, i tot això sense oblidar la nostra important tasca de connexió amb les comarques gironines, el Maresme, Osona i el nou Moianès”, diu Paituví.

Olano, explica que “abans de proposar unions que cerquen només l’augment quantitatiu del pes de les nostres comarques, hauríem d’arribar a un consens per revisar els protocols de coordinació entre institucions veïnes en virtut del principi de la nova ciència política de pensar globalment i actuar localment”.  En aquest sentit, per començar, "en comptes d’una idea tan antiga, etèria i en desús com la creació d’una plataforma, proposem un canvi d’objectius i posar-nos a treballar en un nou concepte de Barcelona Àrea", diu Olano.

Edicions locals