L'Anònims se suma als homenatges al maqui Quico Sabaté en el centenari del seu naixement

L'historiador Ricard de Vargas Golarons va oferir una conferència sobre el santceloní

Societat

“Més enllà dels cops contra bancs, les seves espectaculars fugides o les accions per alliberar companys, cal també destacar la seva activitat propagandística”. Com quan l’any 1955, davant una visita del mateix Franco a Barcelona, Francesc Sabaté Llopart, més conegut com Quico Sabaté, va construir-se un morter casolà per omplir els carrers d’octavetes en català on es cridava a l’acció per derrocar el dictador. Així ho reivindica l’historiador Ricard de Vargas Golarons, el protagonista d’una conferència col·loqui que l’Assemblea Llibertària del Vallès Oriental va celebrar el dissabte a l'Anònims de Granollers.

La xerrada va servir per commemorar el centenari del naixement a l’Hospitalet de Llobregat de Quico Sabaté, un dels últims grans exponents de la guerrilla urbana a Catalunya. Fins al punt que els mitjans espanyols de l’època el titllen d’enemic número u del règim del general Franco. Una lluita que va portar fins al final, quan el 5 de gener de 1960 va caure ametrallat a Sant Celoni després de sobreviure miraculosament al setge de la Guàrdia Civil.

De Vargas Golarons va destacar que la seva resistència ha de ser “una lliçó també de futur, amb armes diferents”, per a l’esperit llibertari. La llegenda de Quico Sabaté també serà recordada –a més de Sant Celoni– a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat amb diversos actes – una exposició, un cinefòrum i itineraris històrics – que tindran lloc a partir de mitjans d’octubre.

Edicions locals