Les patronals s’enfronten per la proposta d’unió del Vallès Oriental i l’Occidental

La proposta prové de les patronals Unió Empresarial Intersectorial (UEI)-Cerclem, el CIESC i CECOT i l’entitat Via Vallès

Economia

En època de canvis tot es posa en dubte, fins i tot el model territorial. Mentre a Catalunya fa anys que es parla de tornar a les vegueries, del Vallès Oriental sempre han aparegut propostes de disgregació, procedents de la zona del Baix Montseny i el Baix Vallès, així com els municipis del nord acaben de canviar la seva frontera administrativa per formar part del Moianès.

En els darrers mesos, però, la plataforma Fem Vallès ha capgirat el debat i, en comptes de centrar-lo en les característiques pròpies de cada territori, planteja una unió dels vallesos, posant l’accent en la creació de l’anomenada Àrea Vallès, una macrocomarca que pretén descentralitzar l’actual lideratge de Barcelona i reivindicar el pes econòmic que té la zona del Vallès en el PIB del conjunt del país.

La proposta prové de les patronals Unió Empresarial Intersectorial (UEI)-Cerclem, presidida pel granollerí Joan Díaz, el CIESC i CECOT i l’entitat Via Vallès, que demanen fusionar els consells comarcals i consorcis dels Vallesos (no pas les comarques en si mateixes, tot i que no es descarta cap vinculació administrativa).

Fem Vallès vol que les comarques siguin un interlocutor potent, una veu més forta que pugui reivindicar  més competències i recursos per al territori, en especial més infraestructures. “No pot ser que totes les línies de tren i carreteres hagin de passar per Barcelona i, en canvi, Granollers i Sabadell no estiguin comunicats”, explicava Díaz fa unes setmanes a l’AraGranollers i lamentava el fet que “tot i ser de les zones més importants del país, el Vallès no rep l’atenció que mereix”.

El debat que fa uns mesos ja despertava reticències a Granollers, s’ha tornat a avivar després que aquesta setmana PIMEC Vallès Oriental, l’altre patronal amb seu a Granollers, s’hagi mostrat escèptica respecte a la proposta de Fem Vallès.

PIMEC posa sobre la taula el concepte de Barcelona Àrea, que proposa una “col·laboració intel·ligent entre tots els sectors institucionals i administratius de les comarques de la segona corona”. El president de PIMEC, Vicenç Paituví, posa en valor la realitat pròpia del Vallès Oriental i el seu desenvolupament urbanístic, mediambiental, turístic i social “irrenunciable”.

Paituví reconeix que “la crisi econòmica ha fet revisar totes les estructures econòmiques i administratives del país. I, així, són constants les noves propostes d’estructuració i organització tant del sector públic com del privat, que provenen del neguit que suposa constatar la lentitud amb què evoluciona la nostra economia”, considera. El president de PIMEC, però, aposta per “la suma i el complement per guanyar força i competitivitat en aquest món globalitzat, que no renuncia a defensar els localismes i a potenciar la pròpia idiosincràsia”.

Per la seva part, la vocal M. Àngels Olano, vocal de la comissió executiva de PIMEC al territori, considera que “canviar el mapa de Catalunya és competència dels representants polítics i de la ciutadania”.

PIMEC posa en dubte “una fusió que seria heterogènia, entre dues comarques molt diferents. L’Occidental, amb més densitat demogràfica i dues grans ciutats, i l’Oriental, amb un territori molt més equilibrat, on gairebé una tercera part és parc natural”.

Tot i que també reivindica la millora de les infraestructures i inversions, PIMEC considera que “abans de proposar unions que cerquen només l’augment quantitatiu del pes de les nostres comarques, hauríem d’arribar a un consens per revisar els protocols de coordinació entre institucions veïnes. Proposem un canvi d’objectius i posar-nos a treballar en un nou concepte de Barcelona Àrea”, diu Olano.

Edicions locals