L’SRC de Granollers i l'Institut Celestí Bellera van presentar conjuntament un projecte d’art

L'objectiu del projecte és afavorir la inclusió social i disminuir l'estigma en salut mental, un dels principals obstacles per a l'èxit de la recuperació de la persona afectada

Societat

Usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de Granollers, gestionat per Benito Menni CASM de Germanes Hospitalàries, han col·laborat amb els alumnes de segon de batxillerat artístic de l'IES Celestí Bellera en un projecte d'art que van presentar divendres de manera oficial al mateix institut.

L'acte inaugural, que va acollir estudiants, professors, professionals de l'àmbit de la salut mental, usuaris i familiars, va estar presidit per Francesc Martínez, cap de l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Granollers, i per Anna Nadal, tècnica de Salut Pública de l'Ajuntament de Granollers.

Es van exposar diverses escultures, fruit del treball conjunt d'alumnes que ja van participar en el segon projecte de col·laboració artística entre l'institut i l'SRC l'any 2014, amb usuaris amb un problema de salut mental que manifesten inquietuds artístiques. Així, en el marc d'una assignatura reglada, es van crear set grups de treball, que es reunien setmanalment al mateix institut des del passat mes de gener, a fi d'elaborar les obres, sota la supervisió d'un professor i d'un professional de salut mental.

L'objectiu del projecte és afavorir la inclusió social i disminuir l'estigma en salut mental, un dels principals obstacles per a l'èxit de la recuperació de la persona afectada. “Creiem que podem estar molt satisfets amb els resultats, ja que tant alumnes com usuaris han participat activament en l'experiència”, explicava Montse Galera, terapeuta ocupacional de l'SRC de Granollers.

Pel que fa als beneficis experimentats pels usuaris, Galera assenyala que han comprovat que iniciatives com aquesta tenen un impacte positiu en l'autoestima de les persones amb una malaltia mental, ja que les ajuden a sentir-se realitzades i a valorar les seves capacitats. “Alguns usuaris s'han implicat tant en l'experiència que han estat ells els qui han liderat els grups de treball”, apuntava la terapeuta ocupacional.

El projecte de col·laboració entre el Servei de Rehabilitació Benito Menni de Granollers i l'IES Celestí Bellera es va iniciar el curs escolar 2012-2013. En aquest cas, usuaris i alumnes de primer de batxillerat artístic van realitzar un total de 12 obres pictòriques amb el tema comú de les emocions. En la segona edició del projecte (curs escolar 2013-2014) es van realitzar 15 obres amb la tècnica mix media (combinació de dues o més tècniques artístiques), basades en la naturalesa humana.

“Arran dels bons resultats obtinguts aquest tercer any, tant per la qualitat de les obres com per la bona acceptació per part d'usuaris i alumnes, creiem que el projecte està consolidat i que la seva continuïtat en el temps està garantida”, afirma Montse Galera.

Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental és un conjunt de dispositius assistencials pertanyents a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús i dedicats a l'atenció sanitària i social integral de les persones que pateixen malalties mentals. El seu model de gestió de qualitat l'ha portat a ser el primer centre integral en salut mental de Catalunya a obtenir l'acreditació en Qualitat ISO 9001, l'any 2006. El gener de 2015 el Complex Assistencial Benito Menni va rebre l'acreditació d'Argent de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum (XCHsF) i, el març de 2014, el Segell d'Excel·lència Europea 400+, un distintiu amb què es reconeix la seva trajectòria cap a l'excel·lència en gestió sanitària. 

Edicions locals