Una quinzena d'activitats commemoren el 77è aniversari del bombardeig

Can Jonch promou la programació 'Granollers Vila Oberta a la Pau'

Societat

Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau promou un any més la programació Granollers Vila Oberta a la Pau amb motiu de la commemoració, aquest mes de maig, de 77è aniversari del bombardeig de Granollers. L'objectiu és recordar els fets ocorreguts aquell 31 de maig de 1938, quan l'aviació feixista va fer atacs indiscriminats contra la població i va provocar, en un sol minut, 224 víctimes mortals, nombrosos ferits i la destrucció d'una part del centre de la ciutat.  

Després de la conferència, al mes d'abril, de la periodista Mònica Bernabé sobre l'Afganistan, i de la presentació del llibre Les set caixes, de Dory Sontheimer, la setmana passada, la programació continua, dimarts, 12 de maig, amb la projecció del documental Mai és tan fosc, produït per Únicamente Severo i dirigit per Èrika Sànchez, una road movie que fa un recorregut pels 40 anys d'activisme de l'economista Arcadi Oliveres. L'activitat, organitzada per L'Esquerda, el Cineclub de l'AC i Can Jonch, es farà al Centre Cultural (19.30 h), i comptarà amb la presència del protagonista.
 
El dimarts 19 de maig,  la historiadora Rosa Toran, expresidenta de l'Amical de Mauthausen, parlarà a Can Jonch a dos quarts de 8 del vespre, de l'exposició Mauthausen, l'univers de l'horror, que es podrà visitar al Centre de Cultura per la Pau fins al 18 de juny. En el mateix acte Joan Garriga i Antoni Pardo, membres de l'entitat La Garriga Secreta, presentaran el llibre Viacrucis en 50 estacions, de Jean Bernard Aldebert.

En el marc del club de lectura de la Biblioteca Roca Umbert, Tània Juste, autora del llibre Els anys robats, parlarà de la seva novel·la, el dijous 21 de maig, a les 7 de la tarda.

L'itinerari de ciutat del mes de maig i juny es dedica a resseguir els indrets de la ciutat que van patir els bombardejos durant la Guerra Civil. L'activitat es farà els dies 24 de maig i 7 de juny, a les 11 del matí. El punt de trobada és el Museu de Granollers i els participants entraran al refugi de la pl. Maluquer i Salvador  (cal fer reserva prèvia, al tel. 93 842 68 41 - [email protected]).

El dijous 28 de maig (19 h) el Centre Cultural acollirà el passi de Vencidxs, documental del col·lectiu DateCuenta.org, dirigit per Aitor Fernández, sobre memòria històrica en primera persona, que recull el testimoni d'un centenar de persones que van viure la Segona República, la Guerra Civil i la repressió franquista.  

La programació Granollers Vila Oberta a la Pau inclou cada any una activitat amb els centres educatius. El divendres 29 de maig, de 9 a 12.30 h, es farà Camins de paraules, una proposta per commemorar el 70 aniversari de l'alliberament dels camps de concentració i extermini nazis de Mauthausen i Gusen (Àustria), en què participaran les escoles de Granollers, l'Escola d'Adults, infants dels cinc Centres Oberts  i persones usuàries de l'Espai Actiu de la Gent Gran.

El diumenge 31 de maig tindrà lloc al cementiri l'acte central del programa, el memorial al 77è aniversari del bombardeig i l'homenatge a les víctimes. Hi participarà el Cor Plèiade, sota la direcció de Júlia Sesé, i com cada any serà a les 9 del matí, l'hora en què la ciutat va patir el bombardeig. Després, es farà la caminada al bosc de la Pau, en què col·labora l'Ateneu de Granollers.

Altres activitats que inclou el programa, són el concert del Cicle de Música Sacra de l'Església de Sant Esteve, que el mateix 31 de maig a les 6 de la tarda es dedica a recordar aquests fets, sota el títol El Rèquiem de Sancho Marraco: de vencedors i vençuts (Granollers 1938, In Memoriam); i el dissabte 6 de juny, es farà una sortida al CIARGA, el Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria, a Santa Margarida dels Monjos, en el marc de la trobada amb l'escriptora Tània Juste (més informació i inscripcions, a la Biblioteca Roca Umbert).

Portes obertes als refugis      
A final de maig hi haurà portes obertes als refugis de la ciutat. El situat sota la plaça Maluquer i Salvador, es podrà visitar els dies 29 de maig (de 17 a 20 h), 30 de maig (d'11 a 13 h i de 17 a 20 h) i 31 de maig (d'11 a 13 h). El refugi de sota la Porxada, amb accés des del vestíbul de l'Ajuntament,  obrirà el dia 29 de maig (de 17 a 20 h) i 30 de maig (d'11 a 13 h i de 17 a 20 h).

Edicions locals