Clara Alegre, de l’IES El Suí de Cardedeu, guanya el 10è Premi Ral

El treball guanyador tracta sobre l'associacionisme a Cardedeu als anys 70 i 80

Societat

El 10è Premi Ral, que atorga anualment el Centre d’Estudis de l’Associació Cultural de Granollers, ha estat per a Clara Alegre, alumne de l’IES El Suí de Cardedeu, que ha centrat el treball en el moviment associatiu de Cardedeu durant el tardofranquisme i la transició.

Aquest premi, destinat a alumnes de segon de batxillerat que estan fent el treball de recerca, té com a objectiu impulsar i difondre la recerca sobre temes relacionats amb Granollers i el Vallès Oriental. Es volen potenciar els estudis que, des d’ambits temàtics diversos (medi natural, història, economia, art i patrimoni), ajudin a millorar el coneixement de la comarca.

En total es van presentar 10 treballs i el jurat valorava que el treball guanyador, sota el títol De la llavor resistent a la conquesta d’espais de llibertat. El moviment associatiu i cultural a Cardedeu durant el franquisme i la transició, ha tractat una gran diversitat de fonts, és un treball acurat i en destacaven l’originialitat de la presentació. Un treball que ha estat tutoritzat per Conxa Jurado i Josep M. Figueres, cotutor dins del projecte ARGO de la UAB.

“Aquest reconeixement no és només per a mi, sinó per tota la gent que ha col·laborat en aquest treball i sobretot per tot el teixit associatiu de Cardedeu que es va mobilitzar els anys 70. Actualment, Cardedeu té més de 150 entitats que actuen com a dinamitzadores i enforteixen la sociabilitat entre els seus habitants”, destaca Clara Alegre.

D’altra banda, també es va fer menció del treball de Laura Garriga de l’IES Vil·la Romana de la Garriga amb el títol De ben a prop. Periodisme de proximitat, en què l’autora qüestiona si la televisió local és una eina de cohesió social. 

El lliurament del premi, que és un ordinador portàtil, es farà el 28 de maig al Museu de Granollers (20 h).

Edicions locals