Diumenge Granollers recordarà el moment en què plovien bombes

El cementiri municipal acull cada any l'acte commemoratiu de l'aniversari del bombardeig

Societat

Com cada 31 de maig Granollers recorda les víctimes del bombardeig del 1938, i ho fa en un acte al cementiri de la ciutat. A les 9 i 5 minuts del matí, moment en que cinc avions italians SAVOIA-S 79 al servei del general Franco van atacar Granollers. En un minut es van llançar 60 bombes i 750 quilos de metralla sobre la ciutat, en una hora de molta activitat: la gent anava a treballar, a l’escola o a comprar. Es van registrar 224 morts i 165 ferits.

Així, l’acte central del memorial serà diumenge al cementiri. Hi participarà el Cor Plèiade, sota la direcció de Júlia Sesé, i com cada any serà a les 9 del matí, l’hora en què la ciutat va patir el bombardeig. Després, es farà la caminada al bosc de la Pau, en què col·labora l’Ateneu de Granollers.

Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau promou un any més la programació Granollers Vila Oberta a la Pau amb l’objectiu de recordar els fets ocorreguts aquell 31 de maig de 1938. Can Jonch promou una programació en què participen entitats i diferents col·lectius ciutadans, amb projeccions, presentacions de llibres i visites guiades i exposicions, com la de Mauthausen, l’univers de l’horror, que es podrà visitar fins al 18 de juny.

Els escolars recorden Mauthausen

Les escoles faran una lectura d’un manifest unitari, divendres, a la plaça Maluquer i Salvador. Després, els alumnes de 4t de primària participaran en l’activitat Camins de paraules, entre les 9 i les 12 h. 

Els alumnes han treballat a classe el record del fet històric dels camps de concentració nazis construïts durant la Segona Guerra Mundial a tot Europa (sobretot el de Mauthausen, on van estar presos molts republicans espanyols), i han escrit en pedres els sentiments i emocions que els evoquen uns fets que van provocar la mort de milions de persones.

Les pedres, totes diferents, serviran per transmetre el valor de la diferència i, alhora, la força de les paraules. Hi participaran 16 escoles, a més d’alumnes del Centre Montserrat Montero i usuaris de l’Espai Actiu de la Gent Gran. A la tarda, els infants dels Centres Oberts acabaran aquest traçat col·lectiu de camins de paraules.

Testimonis de la Guerra Civil i la Postguerra

A l’entorn de la commemoració del 77è aniversari, altres entitats i quipaments també acullen activitats. El Centre Cultural rep aquest dijous (19 h) el passi de Vencidxs, un documental del col·lectiu DateCuenta.org, dirigit per Aitor Fernández, sobre la memòria històrica en primera persona, que recull el testimoni d’un centenar de persones que van viure la Segona República, la Guerra Civil i la repressió franquista. 

El Cicle de Música Sacra de l’Església de Sant Esteve també s’afegeix a la commemoració i presentarà diumenge (18 h) el concert El Rèquiem de Sancho Marraco: de vencedors i vençuts (Granollers 1938, In Memoriam),  per recordar musicalment el bombardeig.

Edicions locals