Record de les víctimes del bombardeig i compromís amb la pau

La ciutat torna un any més a recordar al cementiri els tràgics fets del 31 de maig de 1938, jornada en la qual van morir a Granollers 224 persones

Societat

Un any més, la commemoració del 77è aniversari del bombardeig de Granollers ha aplegat al cementiri municipal de la ciutat aquest matí  i més concretament a l'espai que recorda les víctimes d'aquella tràgica jornada, un considerable nombre de persones. Entre els assistents, hi havia Keiichino Morishita, ministre de l'embaixada de Japó a Espanya; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; Josep Mayoral, alcalde en funcions de l'Ajuntament, així com altres regidors i diversos integrants d'entitats de la ciutat.

"Tenim l'obligació d'aixecar la bandera de la pau i per aquest camí seguirem". Aquestes són algunes de les reflexions que ha recordat l'alcalde, Josep Mayoral, tot just a les 9 del matí de diumenge en rememorar els tràgics fets del bombardeig de Granollers del 31 de maig de 1938.

Mayoral ha fet aquestes i d'altres reflexions al voltant de la cultura de la pau després de fer una ofrena floral en la qual han participat també d'altres entitats de la ciutat: Consell Assessor de Can Jonch, Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i els ajuntaments de Canovelles i les Franqueses del Vallès. 

L'alcalde ha dit que "el compromís de Granollers amb la pau és ferm a partir de les paraules, el diàleg i l'educació", fent referència així a la participació de centenars d'estudiants en alguns dels actes que s'hi han organitzat aquests dies a Granollers tot recordant el bombardeig. 

Cal destacar en l'acte igualment, la participació i les paraules del ministre de l'embaixada de Japó a Espanya, Keiichiro Morishita, que s'ha referit als llaços d'amistat que uneixen Granollers amb les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki, també brutalment bombardejades. En aquest sentit, el representant del Japó ha destacat i elogiat els esforços que fa l'Ajuntament de Granollers per recordar uns fets que, segons ells, "no podem oblidar mai". De memòria i responsabilitat ha parlat igualment l'historiador Joan Garriga, que ha recordat que "encara no s'ha castigat als culpables d'aquella tragèdia, tot i que sabem els seus noms i les responsabilitats que van tenir en el bombardeig". Garriga ha demanat justícia per respecte a les víctimes i ha destacat el fet que "el Dret Internacional així ho reconeix".

L'acte, que ha comptat amb la participació del cor Plèiade de la Societat Coral Amics de la Unió, ha recordat la tasca que en el seu moment i a l'entorn d'aquest tema havia fet el desaparegut Joan Pi, president de l'Associació d'Exinternats del Franquisme. Una hora després d'aquest acte institucional, la plaça de la Porxada acollia un acte també de recordartori i commemoració del bombardeig organitzat en aquest cas per la Crida per Granollers-CUP.

Edicions locals