Un 94% de les persones que deixen de fumar ho fan amb tractaments i l’ajuda de professionals

Xerrada a càrrec de la doctora Rosa Guitart amb motiu del Dia Mundial sense Tabac

Societat

Dins els actes organitzats per Oncovallès amb motiu de la celebració el 31 de maig del Dia mundial sense tabac, la sala d’actes del Cemav (Centre de Medicina Avançada del Vallès) de la La Mútua, situada al carrer Agustí Vinyamata, acollia dilluns una xerrada sobre tabaquisme, a càrrec de la doctora Rosa Guitart Joseph. Com a professional de Medicina interna de La Mútua i especialitzada en el tractament i seguiment de persones que volen deixar de fumar, la doctora va fer un recorregut per la qüestió a través de la seva experiència amb centenars de pacients que han passat per la consulta.

Pedagògica i didàctica, Guitart va iniciar la intervenció tot destacant els efectes negatius del tabac en tots els sentits i a tots els nivells. Considerada per l'OMS (Organització Mundial de la Salut) com una malaltia, el tabaquisme ofereix xifres esgarrifoses, ja que s’estima en més de 6.000.000 les persones que moren anualment pel culpa del tabac. A Espanya ho fan diàriament més de 150, la majoria d’elles afectades per diversos tipus de càncer, aturades cardíaques... La salut és, segons va dir la doctora, el principal element a considerar quan parlem de tabaquisme, ja que els efectes del tabac perjudiquen tot l’organisme en general. Segons algunes de les dades que va oferir, està demostrat que un fumador que mori a causa d’una malaltia relacionada amb el tabac podria viure 22 anys més.

L’addicció i el plaer que produeix el fet de fumar està determinada per la nicotina, tan present en les cigarretes, ja que produeix una substància anomenada dopamina que proporciona una sensació d’alleujament. Això fa que el 80% dels fumadors ho faci per addicció i el 20% perquè volen. Més xifres: està demostrat que el 33% de la població mundial fuma actualment, tot i que als països més avançats, arran de les campanyes i a la prohibició per fer-ho en espais públics i d’altres establiments on es concentra gent, han fet que hagi disminuït força la quantitat de fumadors, un fet socialment no massa ben vist.

Segons algunes referències que va donar a conèixer la Dra. Guitart s’ha comprovat, això sí, que en el cas del jovent aquests comencen cada vegada abans i es constata també amb preocupació el fet que siguin les dones qui més ho fan en aquest tram d’edat.

A partir de la seva experiència, la majoria dels fumadors que vulguin deixar el tabac han d’estar convençuts que volen fer-ho, i “a partir d’aquí, assenyalava la doctora, ja tenim molt de guanyat, ja que la persona que realment vol deixar de fumar ho aconsegueix”. Les dades indiquen que un 94% de les persones que ho aconsegueixen ho fan a través de tractaments i de l’ajuda de professionals, mentre que només un 6% ho fa per decisió pròpia i sense cap tipus d’ajuda.

Entre els fàrmacs més utilitzats per aquells que volen deixar de fumar es troba la Vareniclina, un medicament que, segons la doctora, “dóna bons resultats si es pren responsablement seguint les seves indicacions i es compta amb el consell d’un professional”·
Estar motivats, voler fer-ho i posar-hi ganes i voluntat, són aspectes que ajuden a posar punt i final a una malaltia d’efectes devastadors en la salut i que es relaciona directament amb un dels càncers que produeix actualment més morts: el de pulmó.

Edicions locals