El ceramista granollerí Toni Cumella serà guardonat pel Col·legi d’Aparelladors

Cumella ha restaurant conjunts rellevants com el Parc Güell o la teulada del Mercat de Santa Caterina

Cultura

“Per la seva tasca continuada al capdavant de l’empresa Ceràmica Cumella, per la seva estimació a l’ofici que segueix la tradició familiar i per la seva aportació meritòria a l’arquitectura i la construcció d’avantguarda, així com en l’àmbit de la restauració monumental, en els quals ha sabut combinar tradició i innovació”. Així reconeix el jurat dels Premis Catalunya Construcció 2015, que organitza el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, la trajectòria professional del ceramista granollerí Toni Cumella i Vendrell. 

El ceramista de Granollers ha participat en la restauració de conjunts tan rellevants com l’Hospital de Sant Pau, la teulada del Mercat de Santa Caterina, el Palau de la Música o el Parc Güell a Barcelona, la Farinera de Girona, la Ricarda al Prat de Llobregat, el Parc Diagonal Mar, el Parc dels Colors de Mollet, el Palau de congressos de Saragossa, el Pavelló d’Espanya a Aichí (Japó), entre d’altres.

El guardó es lliurarà dimarts en el transcurs de la 12a edició de la Nit de la Construcció que tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.


Toni Cumella va estudiar enginyeria industrial i fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Barcelona. L’ofici l’ha après treballant tota la vida al costat del seu pare, “un bon mestre”, afirma. El taller de Toni Cumella es va iniciar amb el seu avi, Josep Regàs, terrisser fill de Breda, on hi ha una llarga tradició de tallers ceramistes. Quan aquest es va instal·lar a Granollers, va continuar amb la ceràmica tradicional d’olles i cassoles. El pare, Antoni Cumella, va transformar el taller familiar en una fàbrica aplicada a l’arquitectura que, al mateix temps, li servir com a estructura per a la seva reconeguda obra personal. 


Però Toni Cumella es va centrar en la producció per als estudis d’arquitectura i les obres urbanes. La seva part més artística l’ha expressat de manera destacada a través de la fotografia. Actualment, el ceramista compta amb un catàleg d’intervencions molt llarg, tant en l’apartat d’obra nova i d’avantguarda com en el de la restauració i rehabilitació del patrimoni arquitectònic. 

Edicions locals