Amnistia denuncia que més del 80% dels morts en conflictes armats són víctimes civils

L’informe 2014-2015 de l'entitat, presentat a la Gralla, diagnostica les noves tendències socials dels 193 països de la ONU

Societat

“A la Primera Guerra Mundial un 5% de les víctimes eren civils, a la Segona van pujar fins a un 66% i actualment, als conflictes armats, estan entre el 80 i el 90%. Els conflictes han canviat de rostre i ja no són entre països”, explicava, dijous a la llibreria La Gralla, Víctor Escudero, coordinador d’Amnistia Internacional a Granollers. 

L’informe, que Amnistia Internacional presenta anualment, recull diferents tendències que s’anticipen i que Escudero, acompanyat de Núria Gómez, van detallar del resultat del treball 2014-2015. Van destacar l’augment de grups armats “un de cada 5 països estudiats a l’informe té grups armats”, va remarcar Gómez. També hi ha un augment de refugiats, de partits politics amb programes xenòfobs i de lleis que delimiten les lleus de llibertat d’expressió. “A finals del 2013 hi havia 50 milions de refugiats al món. Espanya només en va acollir 255”, va destacar Escudero.

“Amb l’abstenció de dret a veto dels consells de seguretat, la restricció d’ús d’armes en zones poblades, l’enfortiment del tractat d’armes on hi ha 130 països que ja hi han firmat, i la continuació de la investigació dels països pel que fa al poder penal, ajudaran a apaivagar totes aquestes tendències que s'anticipen”, declarava el coordinador de Granollers.

Espanya és el setè país exportador d'armes, segons l'informe. "Quan viatgem a qualsevol dels països de la ONU estaria bé que a part de la guia de turisme es consultés l'informe d'Amnistia. És la cara B dels països que no surt a les guies i que correspon a la realitat", deia Núria Gómez. 

Tot i la complicada situació de violència que s’ha viscut aquest 2014 i que segueix al 2015, els dos membres d’Amnistia Internacional van afirmar que “si no es fan petits canvis no avançaríem gens i des de l’entitat ho anem aconseguint a poc a poc”. 

Edicions locals