Josep Mayoral revalida l'Alcaldia amb la promesa de "sempre buscar l'acord" i compromès amb el dret a decidir

El socialista rep el suport del seu grup i del PP a la investidura, mentre C's vota amb blanc i la CUP dedica el vot a Enrica Roca i Salvador Casanova'

Política

Josep Mayoral ha estat investit alcalde de Granollers per tercera vegada, gràcies a la majoria de 13 regidors que li atorgaven les urnes i al vot també del representant del PP, José M. Moya. CiU ha votat el seu candidat, Àlex Sastre, i ERC-AG, Pep Mur. En canvi, C's ha optat per l'abstenció, mentre que Crida per Granollers-CUP ha decidit "votar poble", amb els noms de Salvador Casanova i Enrica Roca, vots considerats nuls.

Un cop rebut el ceptre de batlle, Josep Mayoral ha agraït "el suport rebut en temps molt difícils, en què governar és un esport de risc" i ha recordat que el gran repte és donar solucions als "5.040 aturats de Granollers, el 50% dels quals no tenen subsidi". "Volem una ciutat que no oblidi ningú", apuntava.

El novament alcalde també ha donat les gràcies "per les complicitats i sobretot per les discrepàncies, que m'ajuden a entendre millor Granollers", deia, i prometia governar "amb tothom i per tothom", "buscant l'acord sempre" i obrint "espais d'informació i debat amb els grups de l'oposició més enllà del que marca la llei", assegurava.

Amb tot, Mayoral ha recordat que Granollers "tindrà un govern fort i nou, que combina experiència i renovació, amb persones amb un profund coneixement de la ciutat".

En aquesta ocasió, Mayoral no ha eludit el tema nacional i ha assegurat que el govern estarà "compromès amb el futur de Catalunya i el dret a decidir, que és l'únic camí, des del respecte a totes les opcions. L'alcalde vol un referèndum clar i amb garanties jurídiques", insistia.

El jurament o promesa del càrrec
En el tràmit de jurar o prometre el càrrec, el debat sobre el futur del país també hi ha estat present. El regidors de CiU i ERC han promès per imperatiu legal i posant-se a "disposició del nou Parlament per exercir l'autodeterminació" i "proclamar l'Estat català, lliure i sobirà", la fòrmula que proposava l'AMI. El regidor d'Esquerra, Chakir El Homrani ha afefit un compromís per un "Granollers i un país socialment just i lliure".

Els regidors de Crida-CUP també han promès per imperatiu legal. Maria Oliver ho feia "sotmesa a la voluntat popular dels granollerins" i Eduard Navarro prometia defensar els principis republicans i el dret a la independència.

Només el regidor de Ciutadans Roberto Carmanys ha jurat el càrrec.

La més jove del plenari
La socialista Sílvia Rodríguez, la més jove del plenari, ha adreçat unes paraules a la ciutadania en nom de la mesa d'edat, en què ha descrit la democràcia com "el diàleg, el respecte, la llibertat d'expressió, la capacitat de decisió del poble, que no s'hauria de limitar a votar cada quatre anys". Així, ha defensat el foment de la participació ciutadana i la implicació dels joves "que som el futur de la ciutat i tenim molt a dir", deia.

La futura oposició
Els cap de llista de totes les formacions s'han dirigit a la ciutadania per explicar com treballaran a partir d'ara des de la institució. El candidat de CiU, Àlex Sastre rebatia el concepte "d'oposició": "No estem aquí per oposar-nos sistemàticament, sinó per controlar el govern i representar els nostres votants i els ciutadans que ho vulguin". El convergent assegurava que "seguirem treballant per bastir una alternativa de govern", però que "en els grans temes de ciutat el govern trobarà la mà estesa".

Sastre també demanava a Mayoral que recordés que entre les persone que li han fet confiança també n'hi ha moltes que el 9N van votar 'sí-sí'. I acabava amb una frase sobre l'historiador granollerí Diego Sola, sobre com els regidors han de ser "servidors de tothom".

També el candidat d'ERC, Pep Mur, advocava per una oposició "amb voluntat de construir", tot alertant al govern socialista que "el federalisme ja va cadudar". "Demanem al govern que no s'escudi en la llei i que busqui solucions". El republicà també es posava a disposició de la ciutat per lluitar contra les desigualtats i considerava que "és el moment d'implicar seriosament la ciutadania". "La transparència serveix per construir. Esperem que el portal d'Open Data estigui actualitzat i sigui actiu", deia.

En nom de Ciutadans, Enric Meseguer, apostava per "treballar tots per una Granollers millor, tot i les diferents ideologies" i posava sobre la taula temes com les polítiques d'ocupació, l'atracció de noves empreses i la promoció dels barris.

Per la seva part, la candidata de la Crida-CUP, Maria Oliver, assegurava que han vingut per quedar-se i per "impugnar, fer una esmena a la totalitat d'una constitució injusta que obstaculitza les opcions d'aprofundiment democràtic; un text legat que se situa per damunt de la voluntat del poble". Oliver assegurava que "la vella política no vol donar veu al poble", mentre que la CUP havia convidat a la sala de plens una persona pendent de ser desnonada, i una representant de l'assemblea Contra la Pobresa Energètica.

Finalment, el regidor del PP, José M. Moya, desitjava a Mayoral "molta sort i bona feina" i es comprometia a fer una oposició "responsable i sumar esforços. Volem que no es governi en solitari, malgrat la majoria", deia.

Mayoral tancava el ple de constitució de l'Ajuntament amb un "visca Granollers i visca Catalunya!", previ al cant d'Els Segadors.

Edicions locals