Federalistes d'Esquerres considera que "el nacionalisme tritura Catalunya"

L'entitat, a l'òrbita del PSC, es va presentar dijous al Museu de Granollers, amb els catedràtics Antoni Sitges-Serra i Victòria Camps

Política

Federalistes d’Esquerres, associació política constituïda el juliol de 2013, va presentar aquest dijous al vespre al Museu de Granollers, les seves credencials davant d’una sala plena i amb una fila zero d’uns quants representants d’entitats polítiques i socials de la ciutat. L’acte va comptar amb la participació d’Antoni Sitges-Serra, catedràtic de Cirurgia de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, i de Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia de la UAB i també vicepresidenta de l’associació.

Des del seu naixement, Federalistes d’Esquerres impulsa iniciatives i elabora propostes per promoure els valors del federalisme i la democràcia a Catalunya i Espanya. L’acte de dijous tenia, segons van explicar els seus organitzadors -entre els quals uns quants granollerins propers i integrants del PSC- caràcter pedagògic, però amb un objectiu clar: “combatre el secessionisme”, va dir Sitges-Serra

En aquesta línia, el vicepresident dels Federalistes d’Esquerres va dir que “el nostre és un moviment de llarga durada, respectuós amb les institucions i els partits polítics, cosa que no ha estat el nacionalisme, que actualment tritura Catalunya a tots els nivells: polític, social, municipal, econòmic, familiar....”.

Els representants d’aquesta associació van demanar suport econòmic als assistents “per poder donar a conèixer encara més, un projecte que es bassa en el desig d’aconseguir una Espanya federal en una Europa federal i socialment justa”.

Per la seva part, Camps va explicar les avantatges que, segons ella, representa el federalisme i va posar com a exemple el fet que en aquests moments un 40% de la població mundial viu en federacions. Per a ella, “l’estat de les autonomies espanyol és un embrió de l’estat federal i si ens comparem amb Alemanya podem comprovar que les diferències no són pas tantes”. Camps va afirmar també que “ens falta esperit federalista dins la diferència”. Camps concloïa que “el sentiment nacionalista és contrari al que hauria de ser l’estat federal”.

Des de Federalistes d’Esquerres consideren que “en aquests moments, cal construir un estat diferent que recuperi les disfuncions actuals, i la millor via i primera per a fer-ho és el federalisme”. La vicepresidenta va dir tanmateix que el concepte Dret a decidir “és estúpid i enganyós”, tot remarcant que “actualment és un despropòsit tot el que es fa a l’entorn d’aquest tema, ja que no s’explica realment què vol dir independència”.

La representant de Federalistes d’Esquerres va ser especialment crítica amb els mitjans de comunicació públics de Catalunya: “Projecten un pensament únic que adoctrina en la línia nacionalista”, va dir.

La participació per part d’algunes persones convidades a l’acte que formaven part de la fila zero va donar peu a un intens i agre debat. Sitges-Serra, tot contestant a una pregunta i explicació del sindicalista Quim Fornés sobre el posicionament de CCOO davant el procés, va assenyalar que “m’hauria agradat veure el seu sindicat fent batalla a les situacions injustes que hi ha a nivell social i no fent-se una foto amb Mas que em resulta indigna”. Tant Farnés com Òscar Riu, secretari comarcal d’UGT Vallès Oriental Maresme, van demanar Sitges-Serra que retirés aquestes paraules, cosa que no va fer.

Edicions locals