La Granollers Cup obre el teló

La 17a edició rep 347 equips, amb 4.200 jugadors, arribats de 18 països

Esports

La Granollers Cup 2015 ja ha començat a rodar la pilota i tenyirà de color Granollers amb els més de 4.200 participants fins al diumenge. La 17a edició de la competició d’handbol de base més important del Sud d’Europa obre el teló i enguany va camí de ser coneguda com la dels rècords. Mai abans s’havia omplert tant la plaça de la Porxada o la pista del Palau d’Esports per encabir els 347 equips participants. Una competició que s’ha inaugurat dimecres i que s’allargarà fins diumenge.

Com és habitual la plaça de la Porxada i el Palau d’Esports formen els dos espais de l’acte inaugural de la Granollers Cup. Dimecres a partir de les 18.10 h es va iniciar l’edició de 2015 a la plaça de la vila amb l’animació de les bandes Batukada Brincadeira i The Mckensy’s Clan Band, i poc després amb una actuació castellera dels Xics de Granollers. Després de les presentacions, el riu de participants van acabar a la pista amb les bandes de música d’animació i el tret d’honor dels padrins amb Gonzalo Pérez de Vargas, jugador del FC Barcelona, i Ferran Solé i Andrea de la Torre, jugadors dels primers equips granollerins.

Ja queda lluny la primera edició del torneig de l’any 1999 amb 55 participants. La Granollers Cup ha anat en augment any rere any tot superant barreres. L’any 2002 va sumar més d’un centenar d’equips (119); el 2007 va iniciar el camí de consolidació amb 201 participants; i el 2015, i per primer cop, puja més de 300, concretament, 347. “Nosaltres ens posem a treballar a la Granollers Cup de l’any següent gairebé a l’endemà”, reconeixia el president del BM Granollers, Josep Pujadas, durant la presentació del torneig fa uns dies. De fet, ha pujat el 20% la participació respecte a l’edició passada. L’edició d’enguany és una de les que més representació internacional presenta amb 110 equips estrangers que provenen de 18 països de 4 continents. “Ja han vingut d’altres vegades des d’Àustrialia. Entenem, però, que és el punt més lluny i complicat”, deia Pujadas. Tot i això, per segona vegada en la seva història, els equips estrangers passen del centenar d’inscrits, ja que l’any 2008 van haver-hi 113.

Amb l’acte d’inauguració de la Granollers Cup, la ciutat es converteix en un referent de base internacional fins a diumenge. D’entre els països que més participants aporten hi ha Noruega, amb 64 equips. A banda, evidentment, dels equips espanyols, amb 93 equips, i catalans, amb 144 equips.

Cercant la paritat
La paritat es busca a la Granollers Cup i “ajuda a potenciar les seccions femenines”, apuntava Pujadas. En 2015, el 56% d’inscrits són nois i el 44% restant, noies. La Granollers Cup comporta una mitjana de 250 partits per dia entre les categories aleví, infantil, cadet, juvenil i júnior. Hi ha previstos uns 1.041 partits, i el gruix més important serà dissabte amb un total de 305 partits, tot i que la jornada més especial serà la de diumenge amb les finals.

Vilanova, arribada de nou
Per poder aplegar tots els partits amb la gran quantitat d’equips i participants, a Granollers se sumen els municipis de les Franqueses, Canovelles, i per primer cop, Vilanova del Vallès. Tot plegat fa que l’organització disposi d’un total de 14 pistes que fan possible la competició. “Som la competició més important del Sud d’Europa per molts motius”, afirmava el president del BM Granollers, ja que el primer lloc a Europa és per al torneig de Göteborg, amb més de 12.000 participants. Any rere any a Granollers s’escurça la distància a base de rècords.

Edicions locals