El Cor Infantil Amics de la Unió porta el seu 'Stabat Mater' al FeMAP

Faran una actuació a la Seu d’Urgell, una a Guardiola de Berguedà i una a Bagà durant el cap de setmana

Cultura

El Cor Infantil Amics de la Unió portarà una versió de la peça de música sacra de Stabat Mater de G. B. Pergolesi, en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), un dels festivals d’estiu referents del país. Serà aquest cap de setmana i el cor oferirà diversos concerts: dissabte actuarà al Claustre de la Seu d’Urgell (aquest concert serà transmès en directe per Catalunya Música), diumenge serà a l’església de Sant Esteve de Bagà i a les mines de petroli de Riutort (Guardiola de Berguedà). A part dels concert del FeMAP, aquest programa també es podrà gaudir en el marc dels concerts d’estiu de la Vall d’en Bas el divendres.

L’obra Stabat Mater de G. B. Pergolesi va ser estrenada pel cor granollerí el 29 de març a l’església de Sant Esteve de Granollers. La mateixa obra es va interpretar un mes després al Festival de Música Religiosa de Vic. En les dues ocasions les veus del cor de Granollers estaven acompanyades del quartet de corda Arcattia i l’organista Vicenç Prunés.

L’obra
Al segle XIII, el monjo Giacopone da Todi va escriure un poema titulat Stabat Mater en què narra el dolor de la verge Maria en veure morir el seu fill a la creu. Probablement per aquesta emotivitat, poc habitual en la música sacra, aquest text va ser musicat durant segles per nombrosos autors com Palestrina o Scarlatti; però d’entre les moltes lectures que s’han fet del poema, una de les més emotives  és la versió que en va fer l’any 1736 el compositor Giovanni Battista Pergolesi i que encara avui, malgrat les interpretacions de grans mestres posteriors com Rossini o Britten, segueix sent l’Stabat Mater més interpretat arreu del món ja que es tracta d’una de les obres més conegudes i emotives del repertori sacre d’època barroca.

Edicions locals