El Vallès, terrra castellera

La Troca acull una xerrada sobre castellers al Vallès, amb motiu de la presentació del número 9 de 'Vallesos'

Societat

La revista-llibre Vallesos Gent, terra i patrimoni i els Xics de Granollers van presentar divendres passat al vespre a La Troca de Roca Umbert, el número 9 de la publicació, dedicada a la tradició castellera del Vallès. L'acte, al centre de cultura popular i seu dels Xics, va comptar amb una destacada participació d'especialistes i entesos del món casteller.

Van intervenir-hi Anna Marin, cronista castellera terrassenca; Vicenç Pellicer, una de les persones que els anys 70 va impulsar els castellers a Montmeló“en un moment en què el món casteller no era massa conegut i costava trobar gent”, i Jordi Contreras, un dels membres fundadors dels Xics de Granollers.

El naixement dels Xics l’any 1991 i d’altres colles als dos vallesos situa ambdues comarques “en una bona posició del rànquing casteller. A més, compten amb una magnífica pedrera”, va destacar Marin.

La nova edició de la revista-llibre recull el paper emergent de les 11 colles existents al Vallès i el seu paper dinamitzador, amb la incorporació de la dona i la introducció de la tècnica per aixecar castells més alts.

Actualment, 4 colles vallesanes -els Minyons de Terrassa, els Castellers de Sabadell, els Castellers de Sant Cugat i els Xics de Granollers-, estan situats entre les 20 millors colles que hi ha al país, consolidades amb construccions de 8. L’arrelament casteller al Vallès es complementa amb sis colles més, Caldes, Mollet, Castellar, Rubí i Montcada i Reixac.

A la carpeta-dossier es repassen els orígens del fet casteller més de dos segles enrere, l’evolució de les colles vallesanes fins al moment actual i es presenta el calendari de les principals actuacions. A banda de parlar amb nombrosos caps de colla i recollir material fotogràfic antic, també es recull l’experiència singular i carregada d’anècdotes de colles pioneres desaparegudes, com els Castellers de la Roca (1974-1980), els Castellers de Montmeló (1978-1983) i els Castellers de Granollers, als inicis dels anys 80, que van ser els primers d’intentar introduir els castells en unes places i uns temps molt adversos políticament parlant.

Edicions locals