Cauen les ajudes per a les vacances d’infants amb necessitats sanitàries

L’associació granollerina Vallès Obert organitza acollides de nens de Txernòbil

Societat

Les conseqüències de la crisi en les famílies i la disminució d’ajudes de l’administració ha fet que els darrers anys les acollides per vacances d’infants amb necessitats sanitàries o provinents d’un país en conflicte hagin disminuït. Amb tot, un any més, l’Associació Vallès Obert, que presideix Manuel Pedraza i que té la seu a Granollers, ha organitzat un viatge de nens ucraïnesos afectats per les radiacions de la central nuclear de Txernòbil (Ucraïna). En aquesta ocasió –la seva iniciativa va començar l’any 1995 i des d’aleshores han vingut a Catalunya més de 1.900 nens–, han estat 58 els joves d’entre 7 i 17 anys de la població d’Ivankiv que han estat acollits per diverses famílies. Al Vallès Oriental, hi ha nens acollits a Granollers (relativament pocs en relació amb altres municipis), la Roca del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla del Vallès i Montornès.

Es tracta d’estades temporals sanitàries de menors afectats per les radiacions de la central nuclear de Txernòbil des de l’accident que es va produir l’any 1986. Segons els organitzadors d’aquesta iniciativa, “l’estada d’aquests nens entre nosaltres regenera les seves defenses entre 7 i 8 anys”.

El projecte s’adreça especialment a nens que visquin a la zona contaminada, que no hagin sortit mai d’Ucraïna i que siguin membres de famílies humils i sense recursos. Els nens, acompanyats d’uns quants monitors, van arribar a Catalunya el 28 de juny i hi romandran fins al 28 d’agost. Durant aquests dos mesos i a partir d’un protocol ja establert, tots els nens reben atenció pediàtrica, odontològica i oftalmològica.

Amb un pressupost de més de 43.153.000 euros, els representants de l’Associació Vallès Obert (un grup compacte en el qual treballen especialment Manuel Pedraza, Elena Paños i el matrimoni format per Francisco Ortiz i Maria Paños) han de fer front a despeses sanitàries. La situació s’ha complicat especialment a causa de la crisi i la retirada d’algunes ajudes per part dels ajuntaments.

Retirada de l’ajut
Pedraza, president de l’entitat, es mostra crític amb l’Ajuntament: “El fet que l’acollida no sigui significativa a Granollers ens costa d’entendre, i ens ha restat punts. Per a alguns és molt més important la defensa dels drets sindicals a l’Amèrica Llatina que l’ajuda a uns nens que viuen a 50 quilòmetres de la central nuclear”. A més, assenyala que malgrat “la crisi ens ha afectat molt, també ens ha ensenyat la part més solidària de les famílies acollidores. Tot i que moltes viuen moments difícils, han fet de tot i més per continuar acollint uns nens que estimen com si fossin els seus fills”.

Sobre la retirada de l’ajut, l’Ajuntament de Granollers assenyala que “tot està a l’espera d’un conveni que totes les entitats tenen l’obligació de signar abans de rebre una ajuda. L’assignació de l’any passat ja estava reservada i enguany no han presentat cap sol·licitud”.

Des de Vallès Obert, però, demanen més comprensió i ajuda als ajuntaments

Edicions locals