El republicà David Ricart, nou president comarcal

Ha estat elegit amb 16 vots d'ERC i CDC en contra dels 7 del socialista José Orive i 8 vots en blanc (ICV-EUiA, C's, CUP, PP)

Política

El republicà David Ricart, alcalde de Vallromanes, és des d’aquest matí el nou president del Consell Comarcal. Ricart, segons l’acord establert i ja anunciat entre ERC i CDC, ha estat elegit, a la segona volta de les votacions amb 16 vots corresponents als consellers d’aquestes dues formacions. Per la seva banda, José Orive, candidat del PSC, ha obtingut 7 vots. La resta de formacions (ICV-EUiA, CUP, C’s, PP) han votat en  blanc (8 vots). En total han participat en l’elecció 31 dels 33 consellers que configuren el Consell, ja que faltaven dos representants del PSC.

Hi ha hagut força expectació a la sala de plens per assistir a la constitució d’un Consell  que canvia de color polític després de l’hegemonia del PSC des de 1993. Per primera vegada des de 1988, els republicans obtenen la presidència, fet que ha destacat Pep Mur, en nom d’ERC, a l’hora de fixar la seva posició. El representant republicà s’ha referit també a “la importància del pacte amb CDC en aquests moments de canvis a nivell del país”. Tanmateix, Mur ha dit que “el govern d’ERC i CDC, manté la mà estesa a la incorporació de noves formacions a l’equip de govern”.

Els portaveus de les formacions que han votat en blanc han defensat les seves postures amb plantejaments ben diferents.  Maria Ángeles Menchen (C’s) ha lamentat que “no se’ns hagi fet cap consulta”; Susana Calvo (PP) hauria preferit “un govern amb totes les forces”; Carme Guillamón (CUP) s’ha mostrat favorable al canvi i “a la formació de govern per part de les forces sobiranistes”; Jordi Manils (ICV-EUiA) ha demanat “seguir treballant en favor dels municipis” i “fermesa i contundència per exigir un finançament digne pels consells comarcals a la Generalitat”; Joan Daví (CiU) ha apel·lat a “la necessitat de seguir parlant per fer que s’incorporin noves formacions al pacte”; i Pep Mur (ERC) ha assenyalat que “el Consell Comarcal ha de ser una eina al servei del procés d’independència que viu el país en aquests moments”.

Per la seva banda, el fins ara president José Orive, ha lamentat que “s’hagi trencat amb una manera de governar consensuada i participativa” i s’ha referit “a la legislatura complicada que hem viscut per culpa de la Generalitat de Catalunya que deu 12.000.000 d’euros”. Malgrat aquesta situació, Orive ha dit que “hem mantingut la dignitat dels ciutadans” i ha subratllar que “malauradament finalitza una etapa de consens i s’inicia una altra de molta incertesa”. “Ens saps greu que s’acabi amb uns valors que el PSC considera totalment vàlids”, ha acabat dient el president sortint.

Eixos de treball del nou president
El ja nou president, David Ricart, ha intervingut per dibuixar algunes de les seves línies d’actuació, representades en quatre punts: lluita contra la pobresa, fer tot el possible per a crear ocupació,  millorar els serveis que s’ofereixen i avançar en la transparència de gestió.

Abans de la celebració del ple de constitució del Consell Comarcal, els socialistes han denunciat en roda de premsa “la manera de com han anat les converses mantingudes amb ERC i CDC abans del pacte anunciat per aquestes dues formacions polítiques”.

El primer secretari del PSC, Roman Ruiz, ha dit que “hi ha hagut una voluntat expressa per part de CDC i ERC de deixar fora del Consell Comarcal al PSC”. El representant socialista ha dit també que les diferències sobre alguns temes rellevants (Consorci de Residus i Consorci del Besòs) es podrien haver solucionat a partir de les nostres propostes, però la veritat és que no hi ha hagut voluntat poítica per fer-ho possible per part de republicans i convergents”.

La setmana que ve hi haurà un nou ple per establir el cartipàs de govern.

Edicions locals