Mai no és tard per pedalar

Granollers Pedala ensenya adults a anar en bicicleta i prepara una pedalada a la fresca aquest divendres

Societat

L’associació Granollers Pedala ha organitzat enguany un taller especial de Bici-escola d’estiu per a persones adultes que vulguin aprendre a anar en bicicleta. Durant tres divendres (aquest serà el darrer) personal de l’associació dedica unes hores (Parc Firal, de 17.30 a 20 h) a ensenyar algunes claus que resulten fonamentals a l’hora de mantenir l’equilibri, pedalar, pujar i baixar.

Aquesta iniciativa, en la qual han participat fins ara una dotzena de persones, la majoria dones, s’emmarca dins les propostes que organitza l’associació amb l’objectiu de fomentar la mobilitat sostenible a la ciutat.

Fundada ara fa una mica més d’un any i impulsada per un grup de persones, entre els quals destaquen Benjamí Aguilar, Josep Nogués i Carles Permanyer, l’associació segueix ben de prop tots aquells aspectes socials i urbanístics de la ciutat relacionats especialment amb la potenciació de l'ús de la bicicleta. Malgrat el fracàs d’algunes propostes, com l'Embicia’t, impulsat per l’Ajuntament fa uns anys i que no va funcionar com s'esperava, els de Granollers pedala consideren que “cada cop són més les persones que utilitzen la bicicleta, fet pel qual hem d’intentar oferir idees i propostes per intentar que el seu ús sigui normal i general”.

Malgrat aquesta bona predisposició i interès, els resultats obtinguts per ara no són els desitjats, però segons indica el seu president, Josep Nogués, “tot és  qüestió de temps”. Convençuts que hi ha quilòmetres a fer, els de l’associació intenten posar en marxa noves iniciatives per tal que aquells que decideixen utilitzar la bicicleta ho puguin fer amb totes les garanties de seguretat i comoditat.

A manera de prova, Granollers Pedala va instal·lar el mes passat un aparcament de bicis al cosat de l’estació de tren de Granollers Centre. Tot i els consells que els de l’associació donen als usuaris a través dels cartells col·locats a la zona d’estacionament, no sembla que hagin estat massa respectats pels lladres, principal amenaça amb la qual es troben la gran majoria dels usuaris de la bicicleta.

Els de Granollers pedala consideren que “en aquest cas, el compromís d’Adif hauria de ser molt més gran tot permetent que les bicis estiguin en una zona autovigilada i més controlada de l’estació”. Els entusiastes responsables de l’entitat assenyalen que “Granollers ha de ser municipi de bicis i per aconseguir-ho, només falta voluntat política per fer-ho”. Curiosament, tots els grups polítics que es van presentar a les eleccions municipals del 24M van coincidir a l’hora d’apostar per la creació d’un carril bici o conjunt de carrils per tota la ciutat.

La realitat, però, és ben diferent. Mentre arriba aquest moment, Granollers pedala intenta col·laborar amb l’Ajuntament per tal d’aconseguir que els ciclistes de ciutat disposin cada dia de més facilitats a l’hora d’utilitzar aquest sistema de transport i puguin disposar de més quilòmetres de recorregut. “Som conscients que potser els carrils no són viables a les vies principals de la ciutat, però hi altres alternatives als carrers transversals”, diu Josep Nogués.

Pedalades especials
Més enllà d’iniciatives com la d’ensenyar a anar en bici a les persones adultes que així ho desitgin, els de l’Associació organitzen d’altres propostes, entre les quals les anomenades pedalades temàtiques. Recentment van organitzar amb notable èxit de participació la pedalada dels rellotges de sol i la pedalada de l’art, i per a aquest divendres, a partir de les 20 h, la nova proposta té nom de pedalada a la fresca. Els punts de ruta, les places més importants de la ciutat.

Edicions locals