La Crida-CUP vol que es canviï el nom de la plaça Manel Montanyà

La formació recorda la seva participació al bàndol franquista

Societat

Coincidint amb el 18 de juliol, data del cop d'estat de 1936, Crida per Granollers-CUP han iniciat una campanya contra la permanència de noms franquistes en el nomenclàtor de la ciutat. Concretament, la Crida-CUP considera que caldria canviar el nom de la cèntrica plaça Manel Montanyà -batejada el 1941 com a Manuel Montaña- i així ho proposarà a l'Ajuntament.

Manuel Montaña Guasch va ser alferes provisional de l'exèrcit nacional i va morir a la batalla de l'Ebre. Per a la CUP "és un contrasentit retre homenatge a un mort del bàndol franquista i alhora defensar la cultura de la pau i treballar contra el feixisme", detalla el regidor i historiador Eduard Navarro.

"Granollers promou nous noms, però no s'atreveix a fer substitucions",diu Navarro, qui forma part de la comissió del nomenclàtor de l'Ajuntament. "Volem promoure aquest canvi, ja sigui per mitjà de la comissió com del ple", apunta el regidor.

Per a la Crida-CUP el cas de la plaça Montaña, "un espai simbòlic entre la Porxada i l'Església", és el més flagrant, ja que a Montaña se l'homenatja només per haver mort en batalla i per la seva família. Navarro detalla que Manuel Montaña era un dels fills d'una família carlina de Granollers d'inicis del segle XX, que va participar en la preparació del cop d'Estat del 1936.

Aquesta plaça es va batejar el gener de 1941 amb el nom del franquista abatut a la batalla de l'Ebre.

Reivindicació històrica d'ICV
Ja fa anys que a l'entorn del 14 d'abril, ICV -fins ara amb representació al consistori- presentava una moció al ple de l'Ajuntament per demanar el canvi de nom de la plaça Montaña, proposta que el govern ha rebutjat. Els ecosocialistes defensen que es passi a dir plaça del 14 d'abril o plaça de la República i, fins i tot, els Joves d'Esquerra Verda van dur a terme una acció directa a l'espai, tot tapant l'actual placa de la plaça per una amb el nom de plaça de la República.

ICV troba inconcebible que un ajuntament democràtic com el de Granollers, mantingui en el seu nomenclàtor noms com el de Muntaña, enemics de la democràcia i de les llibertats socials i culturals de Catalunya, per aquells que van patir la Guerra Civil i els 40 anys de dictadura franquista, per la democràcia, pels drets socials i per Catalunya, cal que Granollers dediqui una plaça al 14 d'Abril.

Edicions locals