Marçal Itarte: “Entenem la cultura per la pau de manera molt diferent als japonesos”

El jove granollerí va assistir a la conferència internacional de joves per la pau a Hiroshima

Societat

Del 4 al 14 d’agost, Hiroshima (Japó) va celebrar la conferencia internacional de joves per la peu en motiu del 70è aniversari de la bomba atòmica i Marçal Itarte, de Granollers i a punt de finalitzar un postgrau sobre cultura per la pau, hi va anar per haver guanyat una beca que havia convocat l’Ajuntament de la ciutat.

Els dos primers dies es van dedicar a difondre la cultura japonesa i a parlar del bombardeig d’Hiroshima amb una de les supervivents. “Tenen molt respecte pel tema del bombardeig però només vaig conèixer una associació que treballés amb la cultura per la pau. Aquí, en canvi, fomentem més el record amb activitats que fan servir la música, per exemple. Allà ho recorden perquè no es repeteixi”, explica Itarte.

Els últims dies, després de la cerimònia institucional del 6 d’agost que celebren cada any en motiu del dia del bombardeig, es van fer grups de 6-7 persones entre els 60 joves assistents a la conferència. Tots ells van plantejar un comunicat amb una proposta per Hiroshima de cara al futur, una activitat duta a terme per l’organització International Youth Conference for Peace in the Future (IYCPF) en què hi van participar joves de Rússia, Hawai, Canadà, Vietnam, Tailàndia, Xina, Japó, Alemanya, Anglaterra, Itàlia i Nova Zelanda.

Un cop finalitzada la conferència, el jove granollerí va aprofitar per visitar el Japó durant 10 dies. Ara, arribat a Granollers, prepara tot el material recopilat per entregar al Centre de la Cultura per la Pau de Granollers. “M’agradaria fer alguna activitat relacionada amb el tema a la comarca”, afirma Itarte.

De moment, en Marçal ha fet un diari en què explica totes les vivències d’aquestes experiències. Es pot llegit al bloc

Edicions locals