El bus Sabadell-Granollers-Mataró dobla la freqüència i passarà cada mitja hora

Els alcaldes dels tres municipis feien el viatge inaugural de la línia, que entrarà en funcionament dilluns vinent

Societat

Anar de Granollers a Sabadell i a Mataró amb transport públic serà més fàcil i ràpid a partir del proper dilluns, quan entrarà en funcionament la línia e13 de la xarxa d'autobusos exprés.cat. Els alcaldes de Granollers, Josep Mayoral; Sabadell, Juli Fernàndez, i Mataró, David Bote, inauguraven divendres la línia amb un viatge en el qual s'explicaven les particularitats del nou servei.

La Generalitat ha reconvertit servei regular existent (línia 555) fins ara en una nova línia de la xarxa exprés.cat,que doblarà l’oferta actual, passant d’oferir 15 expedicions d’anada i de tornada amb una freqüència de pas d’una hora a un total de 27 expedicions per sentit els dies feiners, i 16 per sentit els dissabtes feiners, diumenges i festius. En alguns casos s’arriba a triplicar l’oferta, com és el cas dels dies feiners d’agost. Això permetrà comunicar aquestes ciutats amb serveis cada 30 minuts en hora punta.

També s'han reduït algunes parades, de manera que s'han estalviat uns 10 minuts de trajecte, i de Sabadell a Mataró es calcula una hora de viatge.

La línia, operada per Sagalés, forma part del sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona. A més de velocitat comercial alta, la línia incorpora altres millores en el servei, com informació en temps real a les parades principals, vehicles accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, premsa gratuïta a bord i servei de Wi-FI.

El projecte d’implantació contempla reforçar els corredors Mataró - Granollers - Sabadell (directe), Argentona - Mataró i La Roca - Granollers. En aquest sentit, també es millora el servei de la 554: Argentona - Mataró i es desdoblarà la línia 5 La Roca - Granollers en L51 i L52, millorant-ne també la seva cobertura horària. Pel que fa a l’actual línia 550: Granollers-La Roca-Argentona-Mataró, seguirà amb servei amb 3 expedicions diàries. 

La demanda important
L'alcalde de Granollers recordava que la connexió entre les tres ciutats té "una demanda important". De fet, l'any passat la línia 555 va comptabilitzar 170.000 usuaris, una xifra que s'espera incrementar un 17% el proper any, gràcies a les millores de l'e13. Mayoral reconeixia la importància "del pas per millorar les comunicacions", però considera que "cal mirar de millorar les infraestructures viàries i ferroviàries".

Una reivindicació històrica de l’AMTU
L’entitat celebra que la Generalitat hagi avançat en el calendari previst la posada en servei de la Línia Orbital Exprés, ja que amb les noves freqüències aquesta línia s’equipararà a un servei de tren. En aquest sentit, l’AMTU torna a reclamar al Govern central que treballi per fer realitat la línia orbital ferroviària que és qui en té les competències.

Una línia intermodal
La línia e13 permet la intermodalitat en gairebé totes les seves parades, per fer possible desplaçaments urbans i/o interurbans en el mateix viatge, gràcies a estar integrat al STI.

Als tres municipis la línia té parada amb connexió almenys a una estació ferroviària, que permet als usuaris la utilització de fins a 4 línies de Rodalies de forma directa.
- A Sabadell:
La línia R4: Sant Vicenç de Calders – Manresa
- A Granollers:
La línia R2: Castelldefels – Granollers Centre
La línia R2 Nord: Aeroport – Maçanet Massanes
La línia R8: Martorell – Granollers Centre
- A Mataró:
La línia R1: Molins de Rei – Maçanet Massanes

Pel que fa als intercanvis amb el transport públic per carretera, en les tres poblacions la línia també permet nombrosos intercanvis modals, al tenir la línia parada a les estacions d’autobusos de Sabadell i Granollers, on tenen parada un alt nombre de línies interurbanes comarcals.

Edicions locals