UGT denuncia que el SOC maquilla les xifres de l’atur

El sindicat assegura hi ha 36.000 aturats a la comarca, gairebé 7.000 més que els que indiquen les dades del Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball de la Generalitat (SOC)

Economia

La UGT del Vallès Oriental discrepa, una vegada més, de les xifres que sobre l’atur a la comarca ha presentat el Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya (SOC). Òscar Riu, secretari comarcal del sindicat, i Bernat Escudero, responsable de la secretaria de gestió, han denunciat aquesta tarda que “s’ha tornat a demostrar una vegada més l’absurditat de tenir com a referència les dades de l’atur registrat del SOC, tot i que el mateix Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat hagi elaborat una nova metodologia de càlcul de la població activa”.

Tots i aquests nous canvis que han efectuat des de la Generalitat, des d’UGT Vallès Oriental consideren que “aquestes dades no són dades fidedignes de la realitat econòmica i social de la comarca, perquè no tothom que es troba a l’atur s’inscriu a les oficines del SOC o actualitza la seva situació d’atur”.
 
Segons els representants d’UGT, “les dades de l’atur del SOC maquillen la realitat”. Les diferències entre les dades que ofereix el SOC i l’EPA (Enquestes de la Població Activa), són considerables en poblacions com Canovelles, on els primers consideren que hi ha una taxa d’atur del 22,05% i els segons de 25,25%, amb una diferència entre ambdues taxes de 3,20 punts percentuals. En el cas de Montornès, l’atur SOC indica 18,75 i l’atur EPA aproximat indica 21,56% amb una diferenciació percentual de 2,81 punts. 
 
A l’hora d’establir la realitat vallesana en aquests moments pel que fa a les dades de l’atur al Vallès, EPA, sistema de control que mereix la confiança d’UGT, indicava a novembre 2015 una taxa del 18,01%, amb una població aproximada de més de 36.000 habitants en situació d’atur, gairebé 7.000 habitants més dels que indica l’atur registrat del SOC (29.306).
 
Des d’UGT de Catalunya assenyalen que “volem insistir una vegada més en la importància d’estudiar les dades de l’atur per part de les administracions públiques fent ús de les eines més fidedignes per a conèixer la realitat social”. “Si no es fa una diagnosi adequada al problema, no es poden aplicar les receptes necessàries per a disminuir l’atur”, ha dit Riu.
 
Riu i Escudero han lamentat que “les oficines del SOC es dediquin actualment gairebé únicament a gestionar les prestacions i no ofereixin més formació”, aspecte aquest que també haurien d’aplicar segons ells, els ajuntaments quan contracten treballadors a través dels plans d’ocupació.

Edicions locals