El doctor Jané i Ceràmica Cumella, orgull de Granollers

Emotiu acte de lliurament de les medalles celebrat a la Sala Tarafa amb l’assistència de més de 200 persones

Societat

Aquest divendres al vespre, la Sala Tarafa ha acollit l’acte de lliurament de les medalles de la Ciutat de Granollers 2015, una distinció que ha recaigut en el doctor Francesc Jané  Carrencà i l’empresa Ceràmica Cumella. El canvi d’espai –fins ara aquest acte s’havia fet sempre al Teatre Auditori-, possibilità un ple de gom a gom de la sala, tot propiciant un àmbit càlid i entranyable, al qual van col·laborar també els familiars i amics de Jané i de l’empresa Ceràmica Cumella.  Ho van fer els quatre néts del doctor amb la lectura d’unes emotives paraules, i també pel que fa a Ceràmica Cumella, Teresa Sirvent amb la lectura d’un poema que l’escriptor Miquel Llor havia dedicat a Antoni Cumella i Agnès Vendrell amb motiu del seu casament.

En el decurs de l’acte, la regidora i jutgessa instructora de l’expedient, Alba Barnusell, va destacar els mèrits del doctor Francesc Jané i de Ceràmica Cumella.
 
El doctor Jané (Granollers, 1938), ha dedicat la seva vida professional a la docència, a la medicina, i en particular, a l’estudi des medicaments, destacant la publicació de més de 250 treballs científics. Doctor en  Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en Farmacologia Clínica, va ser catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la UAB i director del Servei de Farmacologia de l’Hospital de Sant Pau (1979-2009). També ha ocupat càrrecs de responsabilitat en organismes nacionals i internacionals.
 
En una breu intervenció, el doctor Jané va fer un repàs per alguns aspectes de la seva vida i va incidir, d’una manera especial, en aquells records lligats amb Granollers, “la meva ciutat”, i amb els professors que va tenir en els primers anys de formació: el doctor Salvador Llobet, Josep Verde Aldea, el Pare Lorenzo Castro, Francesc Boix... Jané va destacar igualment el fet que “durant molts anys m’he dedicat a fer la meva feina a Barcelona, fet pel qual a Granollers més que ser conegut com el doctor Jané sóc conegut per ser el marit de la Carme Casademunt, el pare del Toni...”.
 
Després de donar les gràcies a l’Ajuntament, el doctor Jané va mostrar-se “molt feliç, per rebre la medalla, per ser de Granollers, per haver fet el que he fet, per ser estimat i reconegut...”.
 
En el cas de Ceràmica Cumella (Granollers, 1880), l’Ajuntament els distingeix per ser una empresa que ha sabut progressar en els seus 135 anys d’història, des de l’inicial obrador de terrissa fundat per Josep Regàs, passant per la ceràmica destinada a la construcció, la ceràmica esmaltada que Antoni Cumella va fer evolucionar cap a l’escultura, reconeguda mundialment, i la participació actual en projectes arquitectònics de la mà de Toni Cumella i el seu fill Guillem, quarta generació  del taller familiar.
 
En Toni, en nom de la seva família i grup de col·laboradors, que també van participar activament a l’acte, va agrair a l’Ajuntament la concessió de la medalla, “un guardó especial que rebem amb satisfacció i felicitat”.

Per la seva part, l’alcalde Josep Mayoral, va destacar la importància de poder comptar amb persones i empreses que “són un orgull per a Granollers” i aconsegueixen, va dir, “enfortir els valors socials de la ciutat”.
 
Les notes musicals van anar a càrrec de la soprano Núria Dardinyà i dels pianistes Emilio Martínez i Josep Maria Roger.

Edicions locals