La Fleca P. Bretcha, fundada l’any 1925, ha traspassat els sis forns de pa

El seu nou propietari és ara el forner Josep Rius, de Canovelles, el qual manté la totalitat de la plantilla, formada per 23 treballadors

Economia

L’empresa familiar Fleca P. Bretcha, propietària de sis forns de pa a Granollers i les Franqueses, ha traspassat recentment tots els seus establiments, entre els quals el cèntric forn de la plaça Maluquer i Salvador on va ser fundada l’any 1925.

Al llarg de tots aquests anys han estat quatre les generacions que han estat al capdavant d’un negoci familiar amb ramificacions més enllà de Granollers, ja que un dels seus forns es troba situat al barri Bellavista de les Franqueses.
 
El seu nou propietari és el forner de Canovelles Josep Rius, qui ha començat ja a rehabilitar alguns dels sis establiments dels Forns de P. Bretcha, entre els quals els del carrer Girona i Passeig de la Muntanya. A partir d’ara la nova denominació serà Espai Pa, Antic Forn Bretcha des de 1925. En declaracions a Ràdio Granollers, Rius ha remarcat com a aspectes importants que han valorat positivament a l’hora de fer la compra, “l’equip humà que forma part de tots els forns, i la seva manera de treballar”.
 
Per a Marta Bretcha, “el traspàs suposa l’oportunitat de donar continuïtat d’un negoci familiar que ha estat tot per a nosaltres, fet pel qual en aquests moments els sentiments són contradictoris: d’una banda ens fa pena deixar-ho, però per altra hi ha el compromís del nou propietari de seguir sent un referent dins el sector i de mantenir el nom del negoci”. “També ens satisfà i ens congratula saber que hem fet un traspàs que assegura la continuïtat de tota la plantilla”, conclou Bretcha.
 
Des de fa anys, aquest forn proporciona el pa a ben diversos establiments hostalers de la ciutat, cas de la Fonda Europa i Hotel Ciutat.
 
El forn es va fundar l’any 1925
Els orígens familiars del Forn Bretcha es remunten a les darreries dels anys 10 quan en Pere Bretcha Cortada juntament amb la seva esposa, Conxita Morcillo Masachs, naturals de Girona, es van traslladar a Granollers per treballar a la Farinera Ca La Marca. El seu fill Joan va decidir comprar l’any 1925, amb l’ajuda dels pares, un forn que ja funcionava a la plaça Maluquer i Salvador: l’antic Forn Masó.
 
Una vegada iniciat el negoci, es va casar amb Leonor Querol Ribera, amb qui van tenir tres fills: en Pere i en Joan, que es van dedicar a l’ofici familiar, i la Conxita, que va estudiar magisteri. Amb el pas dels anys, el fill gran, en Pere, va seguir de forner a la casa mare, i el seu germà, en Joan, es va fer càrrec del forn del carrer Roger de Flor, encara en funcionament.
 
El Pere i la seva dona, Antònia Forns Codinas, van modernitzar l’establiment i van obrir nous punts de venda al Camí Vell de Canovelles, al barri de Bellavista, al carrer Girona, al barri de Can Bassa i al passeig de la Muntanya.
 
Un nou relleu generacional va posar al capdavant dels forns a finals dels anys 90 els germans Marta i Joan. En aquest cas, la Marta va optar finalment per dedicar-se a fer de farmacèutica en adquirir ara fa 15 anys l’antiga Farmàcia Rahola del carrer Joan Prim, fet pel qual la gestió dels forns va quedar en mans de Joan Bretcha i la seva dona Elisenda Torres. Disortadament, en Joan, que coneixia i es dedicava totalment al negoci familiar, va morir de forma sobtada als 44 anys l’any 2010. Sis anys després, la família ha decidit traspassar tots els forns “amb sentiment i una mica de pena, però amb satisfacció en comprovar que el nom de Fleca P. Bretcha seguirà sent un referent dins el sector”.
 

Edicions locals