Els petits tresors casolans

L'any passat l'Arxiu Municipal va rebre 2.354 fotografies i 3,20 metres de documents donats o cedits per una trentena de ciutadans

Societat

El patrimoni de la ciutat cada any es va engrandint gràcies a les aportacions de molts granollerins, que han rescatat nombroses fotografies i documents del bagul o del fons del calaix. Així es palesava dijous a l’acte d’agraïment que des de 2009 fa l’Ajuntament a les persones que han fet donacions i cessions a l’Arxiu Municipal de Granollers, unes aportacions que l’any passat es van traduir en 2.354 fotografies en paper, 118 digitalitzades, 1.534 negatius i 97 diapositives; 12 postals, 8 pel·lícules, 1 casset, 2 enregistraments d’àudio, 3,20 metres de documents, 0,6 de llibres, 3 documents digitalitzats, 1.162 cartells i programes, 2 plafons, 1 banderola i 8 trofeus. Tots aquests petits tresors, que daten des de 1914 a 2015, s’han incorporat als fons i col·leccions de l’Arxiu.


L’alcalde, Josep Mayoral, donava les gràcies a la vintena d’assistents –l’any passat es van registrar 33 ingressos a l’Arxiu– per “l’aportació que ens permet conèixer-nos millor, explicar-nos i fer una construcció col·lectiva de la ciutat”.

En aquest sentit, la cap de l’Arxiu Municipal, Roser Rodríguez, posava en valor aquestes aportacions. “Un sol document pot ser molt més important que una àmplia col·lecció”, indica l’arxivera, qui considera important que “la gent entengui que allò que té a casa té un valor. Així, tothom cuidarà millor el seu patrimoni i, qui vulgui, sabrà que té un espai on compartir-lo”.

I això van fer l’any passat, per exemple, Jaume De Vega, que ha donat una banderola del Club Deportivo Granollers de 1964; Jordi Riba, amb programes de cinema de mà dels anys 40; Josep Capella, que ha dut pel·lícules super 8 dels anys 70 amb un concurs de fotografia a la Sala Sant Francesc i la Fira de l’Ascensió; Assumpció Corbera, que tenia una foto de 1942 de l’enterrament d’Antoni Carbó; Montserrat Sol, que hi ha portat uns escrits de vivències del seu pare, i Lola Gadea, que tenia a casa el record de la comunió de la seva mare de 1914.

També van fer donacions de fotografies i documentació Joan Corbera, Josep Estapé, Julián Rodríguez, Ricard Caussa, Teresa Garrell, Toni Arrizabalaga, Pere Montpart, Frederic Malàs, Jordi Ambròs, Josep M. Farnès, Pere Diumaró, Francesca Pou, Josep M. Pou, Joan Carrasco, Pere Cornellas, Enric Garcia-Pey, Pere Julià, Olga Pey, l’Escola Granollers, l'Arxiu de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, l'AV dels Instituts, l'AV Can Mònic i CCOO.

Edicions locals