'Només són dones' revela les memòries femenines de la Guerra Civil

L'actriu Míriam Iscla interpreta les protagonistes de tres històries reals, acompanya de Sol Picó

Cultura

“És una exposició del que va passar i hi ha. El que no podem fer és no explicar-ho perquè llavors tornarem a estar igual”, remarca l'actriu Míriam Iscla, que la setmana passada va participar a Can Jonch a la trobada entre el grup del Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD), la historiadora Isabel Segura i la directora de teatre Carme Portacceli, responsable del muntatge Només són dones que dissabte es presentarà al Teatre Auditori (21 h), centrat en la memòria històrica i les dones va servir per donar a conèixer l’oblit que van patir moltes dones durant la Guerra Civil i el franquisme.


L’obra, que va acollir el Teatre Nacional de Catalunya durant l’octubre, serà protagonitzada per Iscla, que interpreta 5 dones diferents; la ballarina Sol Picó i la música de Maika Makowski. “Tres de les dones que interpreto estan basades en històries reals. Dones que no surten als llibres d’història. Amb el muntatge el que fem és multiplicar-nos. Allà on no hi arribo jo ho fan els moviments de Sol Picó”, deia Iscla.

Actuació artística prèvia
Mitja hora abans de l’actuació, el vestíbul de l’Auditori  acollirà una performance, que forma part del projecte municipal Coenzims, amb quinze noies que escenificaran una fossa. “La gent estarà fent la cervesa abans d’entrar i veuran que cada cinc minuts es mor una dona però el món segueix igual”, explica Nora Baylack, responsable del muntatge, juntament amb Estel Ibars.

Edicions locals