'El feminisme està de moda'

L'exposició de Júlia Perelló és una de la vintena d'activitats que commemoraran a Granollers el Dia de les Dones

Societat

El feminisme està de moda és el títol de l'exposició fotogràfica de la granollerina Júlia Perelló que diumenge es podrà veure en el marc de l'acte central del Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà a la Porxada a partir de les 12 h. El programa complert de la commemoració del 8 de març, que impulsa el Centre d'Informació i Recursos per a Dones (CIRC), començarà aquest dimecres i s'allargarà fins al 19 de març, amb una vintena d'actes.

En el marc de l’acte central del Dia Internacional de les Dones, diumenge la Porxada també acollirà la lectura del manifest a càrrec de la Taula d’Igualtat de Gènere en què es reivindicarà els drets de les dones i la necessitat d'assolir l'apoderament, la plena igualtat i la visibilitat del seu paper dins la societat. Abans, el públic podrà participar en l'activitat lúdica del mantra de la dona. L'acte continuarà amb una performance a càrrec d'estudiants d'Arts Escèniques de l’institut Celestí Bellera i el lliurament dels premis de l’onzè Certamen Literari De dona a dona i del Concurs de Cartells.

De fet, també s'exposaran els cartells presentats al concurs juntament amb l'exposició El feminisme està de moda, que ha comptat amb la participació de dones de grups de treball del CIRD. Són 13 imatges que mostren l'evolució de la moda i del vestuari en diferents moments de reivindicació i apoderament feministes.

D'altra banda, aquest dimecres dia 2, la seu de la UGT Vallès Oriental acollirà una matinal formativa amb dues sessions: Treu suc de la conciliació i Protecció social de la dona (cal inscripció prèvia al telèfon 93 870 42 58).

Dissabte (21 h), el Teatre de Ponent proposa un concert amb el Trio Satz (Marisa Badia, Laia Saperas i Marion Peyrol). El mateix dia (21 h), el Teatre Auditori programa l'obra Només són dones, emotives històries de dones víctimes de la repressió i la crueltat de la guerra (amb Míriam Iscla, Maika Makovski i Sol Picó).  La representació anirà precedida (20.30 h) d'una performance de dansa, amb les joves granollerines Estel Ibars, M. José Conde, Mariona Vega i Nora Baylach, que és resultat d'un treball de reflexió i memòria a l'entorn de la dona i la guerra civil inclòs al projecte Coenzims, en què han participat dones del CIRD, el Gra i el TAG.

El dia 8 de març, el Centre de Serveis a les Empreses de Can Muntanyola acull la tercera edició del Networking de Dones Emprenedores,  organitzat per Empenta Granollers per promoure la trobada, l'intercanvi d'informació i el treball en xarxa entre aquest col·lectiu (cal inscripció prèvia a www.canmuntanyola.cat). El mateix dia, a l'Escola Municipal del Treball es farà una xerrada sobre professions masculinitzades adreçada a alumnes d'FP, a càrrec de dones amb feines tradicionalment considerades d'homes. A la taula hi haurà, entre d'altres, una policia, una mossa d'esquadra i una conductora de bus.  Encara el dia 8, les Tertúlies de l'Arxiu parlaran del treball de la dona a la fàbrica Roca Umbert (Can Jonch, 17 h) i Teatre de Ponent oferirà un espectacle de música i poesia, Dones sonores (21 h).

El mateix teatre ha programat el muntatge Mulliers (dia 12, a les 21 h; dia 13, a les 19 h), de la cia. Endinsart, una situació situada en un futur en què el cromosoma Y ja no existeix.

El diumenge 13 de març (12 h, Escola Pia-edifici de secundària), acollirà la xerrada Eduques igual els teus fills que les teves filles?, a càrrec de la Taula d'Igualtat de Gènere.

El dijous 17 de març, els membres del club de lectura de la Biblioteca Roca Umbert comentaran el llibre 24 hores a la vida d'una dona, de Stefan Zweig (19 h).
El dissabte 19 de març, l'Espai d'Arts de Roca Umbert organitza un taller visual i performatiu sobre teoria queer, a càrrec de l'artista Nataly Prada (l'activitat es farà de 10.30 a 14. 30 h i s'adreça a públic adult) .

En l'apartat d'exposicions, el programa inclou la mostra de cartells presentats al concurs d'enguany del Dia de les Dones (al Gra, de l'1 al 16 de març); El feminisme està de moda, de Júlia Perelló, mostra fotogràfica que es podrà visitar a l'Hospital de Granollers (del 8 al 20 de març) i a la Biblioteca Can Pedrals (del 21 al 31 de març); i Dones a la fàbrica, una mostra que es podrà visitar a la façana de la Tèrmica de Roca Umbert a partir del 12 de març, cada cap de setmana (dissabte, de 18 a 20 h; diumenge, d'11 a 13 h). El mateix dia 12, s'hi farà una visita guiada, a càrrec d'Anna Maimir i Òscar Turull, llicenciats en història.     

Altres propostes incloses al programa vénen de la mà de l'Arxiu Municipal i es podran consultar al web arxiufotografic.granollers.cat. Són el Document del Mes (una entrevista a una extreballadora de la fàbrica Roca Umbert) i Dones i espai públic, fotos històriques de 1880 a 1940.

Edicions locals