Oriol Padró guanya el premi literari del Dia de les Dones

Més d'un centenar de persones van ser diumenge a la lectura del manifest de la Taula d'Igualtat de Gènere

Societat

El granollerí Oriol Padró Cirera ha estat el guanyador del primer premi del certamen literari De dona a dona, convocat amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Diumenge, un centenar de persones es van aplegar a la Porxada per commemorar l'efemèride del 8 de març. S'hi van atorgar els guardons, membres de la Taula d'Igualtat de Gènere hi van llegir el manifest reivindicatiu i alumnes de l'institut Celestí Bellera hi van fer una performance que escenificava com l'educació continua perpetuant els rols de gènere.


El veredicte de l'onzena edició, a banda de premiar a Padró amb 450 euros pel relat K.488, va reconèixer també amb el segon premi, dotat amb un lot de llibres i dues entrades per al Teatre Auditori, la narració Hola què talde Caterina Palma Rovira, de la Roca del Vallès, i amb el tercer premi, dotat amb dues entrades per al Teatre Auditori, a Elena Olivella García, de Barcelona, pel relat Ho tenia ben a prop.

També es lliurava el premi al millor cartell, dotat amb 450 euros, que va ser per a Esteve Bertran Guasch, veí de Lliçà d'Avall. La seva imatge, presentada sota el pseudònim Megàfon, il·lustra la commemoració d'enguany.

A més, es assistents van poder visitar l'exposició de fotografia El feminisme està de moda, de la granollerina Júlia Perelló, fotògrafa autodidacta que ha comptat amb la participació de dones dels grups de treball del Centre d'Informació i Recursos per a Dones (CIRD). Són 16 imatges que mostren l'evolució de la moda i del vestuari en diferents moments de reivindicació i apoderament feministes.La mostra es podrà veure ara a l'Hospital de Granollers (del 8 al 20 de març) i a la Biblioteca Can Pedrals (del 21 de març al 8 d'abril)

Els actes inclosos al programa del Dia Internacional de la Dones, impulsat pel CIRD i amb la participació de diverses entitats i institucions, continuen dimarts, 8 de març, al Centre de Serveis a les Empreses de Can Muntanyola, que acollirà la tercera edició del Networking de Dones Emprenedores,  organitzat per Empenta Granollers.

El mateix dimarts (16 h), es farà una xerrada sobre professions masculinitzades a l'Escola Municipal del Treball adreçada a alumnes d'FP, a càrrec de dones amb feines tradicionalment considerades d'homes. A la taula hi haurà una policia local, una altra de nacional, una mossa d'esquadra i una bombera.  A les 5 de la tarda, a Can Jonch, les Tertúlies de l'Arxiu parlaran del treball de la dona a la fàbrica Roca Umbert i a les 9 del vespre, al Teatre de Ponent s'hi farà un espectacle de música i poesia, Dones sonores.

El mateix teatre ha programat el muntatge Mulliers (dia 12, a les 21 h; dia 13, a les 19 h), de la cia. Endinsart, una situació situada en un futur en què el cromosoma Y ja no existeix.

El diumenge 13 de març (12 h, Escola Pia-edifici de secundària), acollirà la xerrada Eduques igual els teus fills que les teves filles?, a càrrec de la Taula d'Igualtat de Gènere.

El dijous 17 de març, els membres del club de lectura de la Biblioteca Roca Umbert comentaran el llibre 24 hores a la vida d'una dona, de Stefan Zweig (19 h).

El dissabte 19 de març, l'Espai d'Arts de Roca Umbert organitza un taller visual i performatiu sobre teoria queer, a càrrec de l'artista Nataly Prada (l'activitat es farà de 10.30 a 14. 30 h i s'adreça a públic adult) .

En l'apartat d'exposicions, el programa inclou la mostra de cartells presentats al concurs d'enguany del Dia de les Dones (al Gra, de l'1 al 16 de març); i "Dones a la fàbrica", una mostra que es podrà visitar a la façana de la Tèrmica de Roca Umbert a partir del 12 de març, cada cap de setmana (dissabte, de 18 a 20 h; diumenge, d'11 a 13 h). El mateix dia 12, s'hi farà una visita guiada, a càrrec d'Anna Maimir i Òscar Turull, llicenciats en història.     

Altres propostes incloses al programa vénen de la mà de l'Arxiu Municipal i es podran consultar al web: http://arxiufotografic.granollers.cat. Són el Document del Mes (una entrevista a una extreballadora de la fàbrica Roca Umbert) i Dones i espai públic, fotos històriques de 1880 a 1940.

Edicions locals