La cuinera Ada Parellada rebrà la Creu de Sant Jordi 2016

La granollerina compta amb tres restaurants a Barcelona i és autora de diversos llibres de receptes de cuina i d’una novel·la

Societat

El govern de la Generalitat ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que "han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural". Una de les guardonades ha estat la cuinera granollerina Ada Parellada i Garrell (1967). 
 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
 
Nascuda a la Fonda Europa de Granollers, la cuinera granollerina destaca per la seva capacitat comunicadora i la manera que té de presentar les seves propostes a tots els nivells.

Entre els llibres de cuina publicats destaquen: La bona cuina catalana (Ara Llibres, 2006), Dinars de tàper (Salsa Books, 2008), Com fet a casa (Planeta, 2010), la seva primera novel·la Sal de vainilla (Planeta, 2012), i per celebrar els 20 anys del Semproniana Les receptes de Semproniana (Cossetània, 2012).

En els seus restaurants, a part de poder gaudir d’un bon menjar, també es poden fer activitats molt atractives. Es poden trobar des de tallers infantils fins a maridatges “picants” o xerrades adaptades a les necessitats de cadascú.
 
El Semproniana de Barcelona
Des del Govern destaquen que Ada Parellada rebrà la Creu de Sant Jordi per “la seva trajectòria en el món de la restauració. Des dels orígens familiars a la Fonda Europa de Granollers, la cuina, les aromes i els plats formen part del seu paisatge, el projecte més destacat del qual és el restaurant barceloní Semproniana, on també s’organitzen tallers i activitats. Activa als mitjans de comunicació en la difusió de bons hàbits alimentaris, ha publicat llibres de receptes i és autora de la novel·la Sal de vainilla (2012)”.
 
Sempre preocupada i conscienciada per la situació política, Ada Parellada ha visitat últimament diverses vegades Granollers, "casa meva", per presentar els seus llibres i també per acompanyar els representants de Junts pel Sí amb motiu de les eleccions autonòmiques en un acte que va comptar amb el líder d'ERC Oriol Junqueras. 
 

Edicions locals